Kuleba pozvao ASEAN da zaustavi ruske „igre gladi“

Kuleba pozvao ASEAN da zaustavi ruske „igre gladi“

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij kuleba pozvao je u subotu zemlje jugoistočne Azije da preduzmu sve moguće mere da spreče Rusiju da igra „igre glađu” zbog ukrajinskog ugovora o crnomorskom žitu, koji bi mogao da istekne sledeće nedelje.

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz hrane i đubriva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske 22. jula mogao bi da se okonča 19. novembra ako se Rusija ili Ukrajina usprotive njegovom produženju.

Govoreći na konferenciji za novinare u Kambodži na marginama samita ASEAN-a, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Rusija preostali deo sporazuma nedovoljan i da treba preduzeti mere kako bi se osiguralo da njeni inspektori namerno ne odlažu isporuke i ne teraju globalne cene na rast.

„Nije dovoljno samo zadržati Rusiju na brodu. Takođe je važno osigurati da ruski inspektori koji učestvuju u ovoj inicijativi, da postupaju u dobroj veri i da pregledaju brodove bez ikakvih veštačkih odlaganja“, rekao je on, dodajući zemlje u Africi. a Azija je patila.

„Pozivam sve članice ASEAN-a da preduzmu sve moguće metode da spreče Rusiju da igra igre glađu sa svetom.

Ujedinjene nacije kažu da je više od 10 miliona tona žitarica i druge hrane izvezeno iz Ukrajine u okviru sporazuma. Upozorava da ruski rat pogoršava globalnu krizu sa hranom i gura desetine miliona ljudi u glad.

Ukrajina se po prvi put pridružuje samitu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i paralelnom samitu Istočne Azije. Među prisutnima su i lideri Sjedinjenih Država, Japana, Južne Koreje i Australije, kao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Kuleba je rekao da Lavrov nije tražio sastanak sa njim tokom samita, kao što bi bila norma u međunarodnoj diplomatiji.

„Ako to uradi, mi ćemo temeljno razmotriti njegov zahtev“, rekao je on, dodajući da Rusija svim pregovorima mora pristupiti u dobroj veri.

„Ne postoji nijedan pokazatelj da Rusija iskreno traži pregovore“, rekao je on.

„Sedajući za sto za lepu sliku, bili smo tamo, uradili smo to, pokušali smo.

Kuleba je rekao da je tokom sastanaka sa liderima jugoistočne Azije razgovarao o načinima na koje oni mogu da podrže Ukrajinu i preneo da je izražavanje neutralnosti, a ne osuđivanje Rusije, protiv njihovih interesa.

„Najgora stvar koju jedna zemlja može da uradi je ništa“, rekao je on.