Meta: Polovina optuštenih u tehnici, reorganizacija je u toku

Meta: Polovina optuštenih u tehnici, reorganizacija je u toku

Vlasnik Fejsbuka Meta Platforms rekao je zaposlenima u petak da će prestati da razvija pametne ekrane i pametne satove i da je skoro polovina od 11.000 poslova koje je ove nedelje eliminisala po neviđenim troškovima – rezni potez bile su tehnološke uloge.

Govoreći tokom sastanka u opštini zaposlenih koji je čuo Rojters, rukovodioci kompanije Meta su takođe rekli da reorganizuju delove kompanije, kombinujući jedinicu za glasovne i video pozive sa drugim timovima za razmenu poruka.

Rukovodioci su rekli da je prvo masovno otpuštanje u 18-godišnjoj istoriji kompanije za društvene medije uticalo na zaposlene na svim nivoima i u svakom timu, uključujući i one sa visokim ocenama učinka.

Sveukupno, 54% otpuštenih je bilo na poslovnim pozicijama, a ostali su bili na tehnološkim pozicijama, rekla je šefica ljudskih resursa Meta Lori Goler. Metin regrutni tim je prepolovljen, rekla je ona.

Rukovodioci su rekli da se ne očekuju dalji krugovi ukidanja radnih mjesta. Ali drugi troškovi bi morali da se smanje, rekli su oni, napominjući da su u toku pregledi izvođača radova, nekretnina, računarske infrastrukture i raznih proizvoda.

Glavni tehnološki direktor Endru Bosvort, koji vodi odeljenje Realiti Labs orijentisanog na metaverz, rekao je zaposlenima da će Meta završiti svoj rad na Portalovim pametnim uređajima za prikaz i na svojim pametnim satovima.

Meta je ranije ove godine odlučila da prestane da prodaje Portal uređaje, poznate po svojim mogućnostima video poziva, potrošačima i umesto toga se fokusira na poslovnu prodaju, rekao je Bosvort.

Kako je ekonomija opala, rukovodioci su posle leta odlučili da izvrše „veće promene“, rekao je on.

„Bilo je potrebno toliko vremena i toliko ulaganja da se uđe u segment preduzeća, da se činilo kao pogrešan način da uložite svoje vreme i novac“, rekao je Bosvort.

Portal nije bio glavni generator prihoda i izazivao je zabrinutost za privatnost potencijalnih korisnika. Meta tek treba da predstavi nijedan pametni sat.

Bosvort je rekao da će se jedinica za pametni sat umesto toga fokusirati na naočare sa proširenom stvarnošću. Više od polovine ukupne investicije Realiti Labs-a otišlo je u proširenu stvarnost, dodao je on.

Glavni izvršni direktor Mark Zakerberg u petak je ponovio svoje izvinjenje od srede zbog toga što je morao da otpusti 13 odsto radne snage, rekavši zaposlenima da nije uspeo da predvidi prvi pad prihoda Mete.

Meta je agresivno angažovan tokom pandemije usred porasta upotrebe društvenih medija od strane potrošača koji su zaglavljeni kod kuće. Ali posao je ove godine patio jer su oglašivači i potrošači povukli potrošnju suočeni sa rastućim troškovima i ubrzanim rastom kamatnih stopa.

Kompanija se takođe suočila sa povećanom konkurencijom od TikTok-a i izgubila je pristup vrednim korisničkim podacima koji su pokretali njene sisteme za ciljanje oglasa nakon što je Apple napravio promene orijentisane na privatnost u svom operativnom sistemu.

„Trendovi prihoda su mnogo niži od onoga što sam predvideo. Opet sam ovo pogrešio. Bila je to velika greška u planiranju kompanije. Preuzimam odgovornost za to“, rekao je Zakerberg.

U budućnosti, dodao je, ne planira da „masovno“ poveća broj zaposlenih u jedinici Realiti Labs.