Meksička država pokreće istragu nakon optužbi za prikrivanje femicida

Meksička država pokreće istragu nakon optužbi za prikrivanje femicida

Meksička agencija za borbu protiv korupcije saopštila je u ponedeljak da je pokrenula istragu o kancelariji državnog tužioca Morelosa, nakon što je visoki zvaničnik optužio tamošnje tužioce da prikrivaju ubistvo mlade žene pronađene na autoput prošle nedelje.

Nekoliko sati ranije, gradonačelnica Meksiko Sitija Klaudija Šejnbaum optužila je Morelosovo državno tužilaštvo za prikrivanje ubistva 27-godišnje Arijadne Lopez, nakon što je odbacilo dokaze o nasilju i saopštilo da je umrla od intoksikacije alkoholom.

Istraga koju su sproveli tužioci u Meksiko Sitiju kasnije je zaključila da je Lopez umrla od višestruke povrede sile i otkrila bezbednosne snimke na kojima se vidi čovek koji je tvrdio da je Lopezov prijatelj kako nosi telo iz stana u Meksiko Sitiju nakon što je nestala 30. oktobra.

Biciklisti su nekoliko dana kasnije pronašli Lopezino telo u susednoj državi Morelos i podelili fotografije na mreži kako bi je lakše identifikovali.

Iz tužilaštva Morelosa nije bilo moguće dobiti komentar.

„U ovom slučaju očigledno je da je tužilaštvo Morelosa htelo da sakrije femicid, verovatno zbog veza sa pretpostavljenim ubicom“, rekao je Šejnbaum, koji je smatran da postane prva žena predsednica Meksika na izborima 2024.

„Dužnost Morelosovog tužilaštva bila je da sprovede istragu“, dodala je ona. „Bez intervencije Meksiko Sitija, ovaj femicid bi prošao nekažnjeno.

Morelos je centralna država sa jednom od najviših stopa femicida u zemlji u kojoj se u proseku ubije oko 10 žena svakog dana

Morelosovo državno antikorupcijsko tužilaštvo saopštilo je kasnije u ponedeljak da je otvorilo istragu o „mogućim zločinima“ koje su počinili zaposleni u tužilaštvu tokom istrage o Lopezovoj smrti. Rečeno je da je samostalno započelo istragu kako bi se razjasnila navodna dela korupcije.

Meksičke vlasti saopštile su da su dve osobe povezane sa navodnim ubistvom Lopeza u policijskom pritvoru.

Vlasti su u petak saopštile da je pet žena pronađeno mrtvih u Morelosu.