Severna Koreja nastavlja sa raketnom baražom

Severna Koreja nastavlja sa raketnom baražom

SEUL, Južna Koreja – Severna Koreja je u četvrtak nastavila sa testiranjem oružja, pri čemu je Japan rekao da su rakete ispaljene iznad njene severne teritorije, a Južna Koreja otkrila je da su najmanje dve rakete ispaljene prema njenim istočnim vodama, prenosi AP.

Lansiranja su poslednja u nizu severnokorejskih testova naoružanja poslednjih meseci koja su podigla tenzije u regionu. Došli su dan nakon što je Pjongjang ispalio više od 20 projektila, najviše što je ispalio u jednom danu ikada.

Južna Koreja je u četvrtak prva objavila lansiranje Severne Koreje, rekavši da je detektovala najmanje jedno severnokorejsko balističko lansiranje ka svom istočnom moru. Kasnije je Zajednički štab Južne Koreje saopštio da je detektovao dodatno lansiranje projektila takođe prema njenim istočnim vodama.

Japan je rekao da je ispaljeno više od jedne rakete, iako nije odmah navedeno koliko. Rečeno je da su projektili preleteli njenu teritoriju i sleteli u Tihi okean.

Kancelarija premijera izdala je upozorenja stanovnicima severnih prefektura Mijagi, Jamagata i Nigata, nalažući im da uđu u čvrste zgrade ili pod zemlju. Nema izveštaja o šteti ili povređenima iz oblasti gde su izdata upozorenja.

Zajednički štab Seula nije odmah potvrdio koju vrstu projektila je otkrio niti koliko daleko su letele.

Jedna od više od 20 projektila koje je Severna Koreja ispalila u sredu odletela je u pravcu naseljenog južnokorejskog ostrva i sletela u blizini napete morske granice rivala, izazvavši sirene za vazdušni napad i primoravši stanovnike ostrva Ulleung da se evakuišu. Južna Koreja je brzo odgovorila lansiranjem sopstvenih projektila u istoj graničnoj oblasti.

Ta lansiranja su usledila nekoliko sati nakon što je Severna Koreja zapretila da će upotrebiti nuklearno oružje kako bi naterala SAD i Južnu Koreju da „plate najstrašniju cenu u istoriji“ u znak protesta zbog tekućih južnokorejsko-američkih vojnih vežbi koje smatra probom za potencijalnu invaziju.

Severna Koreja je poslednji put letela raketom iznad Japana u oktobru u, kako je opisala, testu nove balističke rakete srednjeg dometa, za koju stručnjaci kažu da bi potencijalno mogla da stigne do Guama, glavnog američkog vojnog čvorišta na Pacifiku. To lansiranje primoralo je japansku vladu da izda upozorenja o evakuaciji i zaustavi vozove.

Severna Koreja je ove godine pojačala svoje demonstracije naoružanja rekordnim tempom. Ispalio je na desetine projektila, uključujući svoju prvu demonstraciju interkontinentalnih balističkih projektila od 2017. godine, dok koristi ometanje koje je stvorio ruski rat u Ukrajini i pauzu u diplomatiji da pogura napred razvoj naoružanja i pojača pritisak na Sjedinjene Države i njihove Azije. saveznici.

Sever je svoje testove popunio eskalirajućom nuklearnom doktrinom koja dozvoljava preventivne nuklearne napade na niz labavo definisanih kriznih situacija. Zvaničnici SAD i Južne Koreje kažu da bi Severna Koreja mogla da poveća prednost u narednim nedeljama svojom prvom detonacijom uređaja za nuklearno testiranje od septembra 2017.