Bajden: Oni koji negiraju izbore predstavljaju prijetnju

Bajden: Oni koji negiraju izbore predstavljaju prijetnju

VAŠINGTON – Predsednik Džo Bajden će u sredu reći da pretnje nekih republikanskih kandidata da će odbiti da prihvate izborne rezultate ako izgube predstavljaju „put u haos” i da će pozvati birače da odbiju one koji poriču izbore, preneo je Rojters.

Bela kuća je objavila odlomke govora koji je Bajden trebalo da održi kasnije u sredu uveče dok pokušava da pomogne demokratama da se suoče sa snažnim izazovom republikanaca i zadrže kontrolu nad američkim Kongresom.

Bajden će reći da su izbori 8. novembra prvi od napada pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa na Kapitol SAD 6. januara 2021. godine. „Voleo bih da mogu da kažem da je napad na našu demokratiju završen tog dana. Ali ne mogu“, reći će Bajden, prema odlomcima.

Bajden će govoriti na događaju Demokratskog nacionalnog komiteta u 19:00/23:00 GMT u Vašingtonskoj stanici Union u blizini Kapitol Hila.

Pozvaće birače da „dugo i dobro razmisle o trenutku u kome se nalazimo“.

„Dok ja danas ovde stojim, postoje kandidati koji se kandiduju za svaki nivo funkcije u Americi: za guvernera, za Kongres, za državnog tužioca, za državnog sekretara koji neće prihvatiti rezultate izbora na kojima se nalaze, “ reći će on.

„To je put ka haosu u Americi. To je bez presedana. To je nezakonito. I, to je neameričko“, reći će Bajden.

Demokratski nacionalni komitet saopštio je da će se Bajden „pozabaviti pretnjom poricatelja izbora i onima koji žele da potkopaju veru u glasanje i demokratiju; i ulozima za našu demokratiju na izborima sledeće nedelje“.

Bajden smatra da je važno „glasno i jasno“ govoriti protiv političkog nasilja i onih koji su rekli da neće prihvatiti rezultate izbora, rekla je novinarima sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

„Ovo je prelomna tačka“, rekla je ona na redovnom brifingu u Beloj kući. „Ono što predsednik veruje da ono što vidi i ono što čujemo od republikanskih zvaničnika MAGA – ekstremnih republikanskih zvaničnika – koji kažu da neće prihvatiti ove izbore, predstavlja pretnju našoj demokratiji.

Govor dolazi u pozadini prošlogodišnjeg napada na Kapitol SAD i napada vikendom na supruga predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, kolege demokrate, rekla je viša savetnica Bele kuće Anita Dan na događaju Akios.

Većina srednjoročnih prognoza predviđa da će republikanci skoro sigurno preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom, i pokazuju da je Senat izbačen.

Gledajući unapred u 2024, Dan je rekao da Bajden namerava da se kandiduje za reizbor, kao što je ranije rekao. Iako formalno saopštenje tek treba da dođe, „mi smo angažovani u nekim planiranjima“, rekla je ona.

Trampove pristalice upali su na Kapitol 6. januara 2021. u pokušaju da zaustave zvaničnu overu Bajdenove pobede na izborima u novembru 2020. godine.

Dok su recenzije desetina sudova, državnih organa i članova Trampove administracije odbacile njegove lažne tvrdnje da je njegov izborni poraz rezultat široko rasprostranjene prevare, on je nastavio da ih emituje od kada je napustio funkciju.

Prevara birača je izuzetno retka u Americi, ali značajan broj Amerikanaca je zabrinut. Anketa Rojtersa/Ipsosa koja je zaključena u ponedeljak pokazala je da 49 odsto Amerikanaca smatra da je prevara birača široko rasprostranjen problem, pri čemu 34 odsto demokrata i 69 odsto republikanaca imaju to mišljenje.

Oko 44 odsto je izjavilo da je zabrinuto da su izbori u SAD namešteni, uključujući 28 odsto demokrata i 62 odsto republikanaca.

Uprkos tim uverenjima, 67% ispitanika je reklo da je uvereno da će njihovi glasački listići biti tačno prebrojani, uključujući ogromnu većinu demokrata i republikanaca.