Vlasti Berlina najavile rekonstrukciju „Čekpoint Čarli“

Vlasti Berlina najavile rekonstrukciju „Čekpoint Čarli“

Vlasti Berlina objavile su planove za renoviranje Čekpoint Čarlija, jednog od najpoznatijih simbola Hladnog rata, pošto objekat trpi turistički saobraćaj i propada, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Tajms.

Detalji renoviranja nisu saopšteni, ali se zna da je u planu izgradnja muzeja i javnog trga sa obe strane Fridrihštrase, gde se nalazi Čekpoint Čarli. Pored toga, u saradnji sa privatnim investitorom gradiće se „stambeno-poslovne zgrade”.

Vlasti nemačke prestonice treba da počnu pregovore sa privatnim vlasnicima u oblasti Fridrihštrase za sprovođenje plana rekonstrukcije.

„Želimo da opravdamo našu odgovornost prema ovom mestu ogrezlom u istoriji“, objasnio je Danijel Vezener, odgovoran za finansijske poslove Berlina.

Kontrolni punkt „Čarli“ u Berlinu uspostavljen je avgusta 1961. godine nakon izgradnje Berlinskog zida, koji je grad podelio na sovjetsku i zapadnu zonu. Zapadni vojnici i diplomate, kao i građani Nemačke Demokratske Republike (Sovjetske nemačke države) putovali su kroz Checkpoint Charlie.

Posle pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine, „Čekpoint Čarli“ je ostao spomenik-podsetnik na vremena kada je država bila podeljena, a delovi punkta su postepeno uklanjani odatle – od karaule do barijera. .

Danas se na Fridrihštrase nalaze kiosci sa suvenirima, izložbe o životu u Hladnom ratu, privatni muzej i restorani brze hrane. Kopija granične separee američke vojske i tabla sa natpisom: „Napuštate američki sektor“ podsećaju na vremena Berlinskog zida.

Pre nekoliko godina, berlinske vlasti su osujetile kontroverzni plan privatnog investitora da na mestu Čekpoint Čarli izgradi kompleks stanova, kancelarija, restorana i Hard Rock hotela sa 380 soba. Tamo je bio zabranjen i rad glumcima u uniformi američke vojske, koji su se fotografisali sa turistima i stavljali „pečate” u pasoše.