AMD vidi snagu u centrima podataka, akcije rastu

AMD vidi snagu u centrima podataka, akcije rastu

Kompanija Advanced Micro Devices Inc u utorak je prognozirala izvesnu snagu u svom poslovanju sa centrima podataka i obećala da će biti oprezna sa potrošnjom, slanjem akcija na rast uprkos tome što je poslovanje pogođeno sve dubljim padom tržišta računara, preneo je Rojters.

AMD je prognozirao prihode za četvrti kvartal i celu godinu ispod procena Volstrita, ali Kingaj Čan, analitičar u Summit Insights Group, sugeriše da su investitori spremni na gore.

„Iako su AMD-ovi izgledi za prodaju u 4. kvartalu 22. bili ispod konsenzusnih očekivanja, verujemo da su investitori donekle odahnuli što AMD očekuje da će njegov centar za podatke i ugrađena preduzeća rasti uzastopno“, rekao je Čen.

Iako AMD nije imun na pad računara, Anshel Sag, analitičar čipova u Moor Insights & Strategi, složio se da su brojevi AMD-ovog data centra i uzbuđenje zbog lansiranja novog grafičkog čipa kasnije ove nedelje pomogli raspoloženju.

Rukovodioci na konferencijskom pozivu su takođe rekli da kompanija oprezno kontroliše troškove i rast broja zaposlenih.

Akcije su porasle za 6,3% u trgovini posle radnog vremena.

AMD, koji proizvodi CPU i grafičke procesore za računare i centre podataka, teško je pogođen jer je inflacija ugrozila potražnju potrošača za laptopovima i drugim uređajima, što je navelo proizvođače elektronike da smanje porudžbine za njegove čipove.

To je dovelo do toga da AMD snizi svoje prognoze prihoda u trećem kvartalu za oko milijardu dolara prošlog meseca.

Prema Counterpoint Research-u, isporuke računara će ove godine pasti za 13%. Oni su pali za 19,5 odsto u trećem kvartalu, prema istraživačkoj kompaniji Gartner.

„Rezultati u trećem kvartalu su bili ispod naših očekivanja zbog omekšavanja tržišta računara i značajnog smanjenja zaliha širom lanca nabavke računara“, rekla je predsednica i izvršna direktorka AMD-a Lisa Su, dodajući da centar podataka, konzola za igre i tzv. tržište je pomoglo da se podrži rast.

Ona je dodala da je severnoameričko tržište oblaka najotpornije od segmenata tržišta data centara, iako nije očekivala značajan oporavak tržišta centara podataka u Kini 2023.

Kompanija očekuje da će prihod u tekućem kvartalu biti 5,5 milijardi dolara, plus ili minus 300 miliona dolara. Analitičari u proseku očekuju da će prihod biti 5,85 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Za celu 2022. godinu, AMD očekuje da će prihod biti približno 23,5 milijardi dolara, plus ili minus 300 miliona dolara, što je povećanje od 43% u odnosu na 2021, u odnosu na očekivanja analitičara od 23,9 milijardi dolara.

Prihod u segmentu klijenata, koji uključuje čipove za desktop računare, pao je za 40% na milijardu dolara tokom trećeg kvartala. Dok je njegov prihod od centra podataka iznosio 1,6 milijardi dolara, što je porast od 45% u odnosu na prethodnu godinu.