Mask se pozicionirao kao glavni moderator Tvitera

Mask se pozicionirao kao glavni moderator Tvitera

Nekoliko dana nakon što je preuzeo Tviter i nedelju dana pre američkih posrednih izbora, milijarder Elon Musk pozicionirao se kao glavni moderator jedne od najvažnijih platformi društvenih medija u američkoj politici.

Musk je rekao da neće donositi velike odluke o sadržaju ili vraćanju zabranjenih naloga pre nego što uspostavi „veće za moderiranje sadržaja“ sa različitim gledištima. Ali njegovo sopstveno ponašanje kao plodnog visokotonca signalizira drugačije.

On je direktno angažovan sa ličnostima iz političke desnice koje apeluju na labavija ograničenja, uključujući republikanskog kandidata za državnog sekretara Arizone koji mu pripisuje zasluge što mu je omogućio da ponovo počne da tvituje nakon što mu je nalog nakratko suspendovan u ponedeljak.

Mask je čak promenio opis svog profila u „Operater hitne linije za žalbe na Tviteru“ — sa fotografijom sebe kada je bio mali koji je držao telefon. Ali gotovo je nemoguće da oni van Tvitera znaju koje konce on vuče ili čiji su nalozi suspendovani: kompanija je prestala da odgovara na pitanja medija, osim na nekoliko na koje Musk odgovara tvitom.

Muskove obećane intervencije počele su prošle nedelje u njegovom prvom punom danu kao vlasnik Tvitera. Konzervativni politički podkaster podelio je primere platforme koja navodno favorizuje liberale i tajno umanjuje konzervativne glasove – uobičajena kritika koju su prethodni lideri Tvitera odbacili kao netačnu. „Danas ću više kopati“, odgovorio je Musk.

Nastavilo se kada je ćerka kanadskog psihologa Džordana Petersona, čije su provokativne kritike „politički korektne” kulture i feminizma popularne kod nekih desničarskih aktivista, apelovala da Mask vrati nalog njenog oca nakon tvita o transrodnom glumcu Eliotu Pejdžu koji je navodno objavljen. krše Tviter pravila o ponašanju mržnje.

„Svako ko je suspendovan iz manjih i sumnjivih razloga biće oslobođen iz Tviter zatvora“, obećao je Mask. On je mesecima ranije rekao u vezi sa Petersonom da Tviter „ide predaleko u gušenju neslaganja mišljenja“.

Jedan od Muskovih prvih velikih poteza bilo je otvoreno pismo oglašivačima – Tviter-ovom glavnom izvoru prihoda – obećavajući da neće dozvoliti da se Tviter spusti u „pakleni pejzaž besplatnog za sve“ dok on prati svoje planove da promoviše slobodu govora na platformi . I predlaže da se od korisnika traži da plate 8 dolara za željenu verifikovanu plavu kvačicu kao način za diversifikaciju prihoda.

Kvačica je kritikovana kao simbol elitizma na platformi. Ali njegova primarna svrha je bila da potvrdi da su računi u očima javnosti — poput političara, brendova i novinara — oni za koje kažu da jesu. Bio je to alat za sprečavanje lažnog predstavljanja i pomoć u zaustavljanju protoka dezinformacija.

Ali neki i dalje brinu da će Musk otvoriti platformu za poplavu toksičnosti na mreži koja je loša za njihove brendove. General Motors je saopštio da će obustaviti oglašavanje na Tviteru jer prati platformu pod Maskom, a drugi se suočavaju sa pritiskom da preispitaju svoje planove. U utorak je više od tri desetine organizacija za zastupanje poslalo otvoreno pismo 20 najboljih oglašivača Tvitera, pozivajući ih da se obavežu da će zaustaviti oglašavanje na platformi ako Tviter pod Maskom podriva „bezbednost brenda“ i uvaži moderiranje sadržaja.

Tokom vikenda, milijarder je objavio – a zatim izbrisao – članak koji je sadržavao neosnovane glasine o napadu na muža predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi. I veliki deo njegovih komentara poslednjih dana bio je odgovor na apele konzervativnih glasova.

Neki dugogodišnji Tviter posmatrači izrazili su skepticizam u pogledu efikasnosti Muskovog planiranog saveta za moderiranje sadržaja. Delimično, to je zato što Tvitter već ima savetodavno veće za poverenje i bezbednost koje se bavi pitanjima moderacije.