Izbori u Danskoj: Vladajući blok će izgubiti većinu

Izbori u Danskoj: Vladajući blok će izgubiti većinu

Levičarski i desničarski blok Danske možda neće dobiti većinu na parlamentarnim izborima održanim u utorak, čime bi politička moć bivšeg premijera Larsa Løkkea Rasmussena postala „zlatni dogovor“ u formiranju koalicije, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na DK.

Prema izlaznoj anketi danskog TV kanala, „Crveni blok” na čelu sa aktuelnom premijerkom Mete Frederiksen osvojio je 80 mesta od 179, a desničarski „Plavi blok”, gde vodeću ulogu ima Konzervativna narodna partija. , osvojio 79 mesta.

Tako i desnica i levica možda neće dobiti većinu u parlamentu, što će se desiti prvi put posle više od 40 godina.

Umesto toga, predviđa se da će Rasmussenova Umerena partija, koja nije deo nijednog bloka, osvojiti 16 mesta. To u praksi znači da će upravo podrška centrista biti ključna u određivanju ko će formirati novu vladu.

Sam bivši premijer odbio je da kaže koji će blok podržati posle izbora. Neki analitičari pretpostavljaju da Rasmusen želi da postigne formiranje međublokovske vlade koja bi ujedinila desnicu i levicu, a sam u njoj pretenduje na jednu od najviših ili najviših pozicija.

Istovremeno, izlazne ankete u Danskoj su često netačne, pa se rezultat ipak može promeniti na ovaj ili onaj način.

Mete Frederiksen je bila prinuđena da raspiše izbore kada je levičarska partija koja je podržavala njenu manjinsku vladu povukla podršku njenoj vladi i rekla da želi „široku koaliciju sa strankama sa obe strane političkog centra“ kako bi zemlju vodila kroz teška vremena.

Premijerka je dobila pohvale jer je vodila Dansku kroz pandemiju, ali njena popularnost je opala, delom zbog odluke da se uništi čitava populacija od 15 miliona minka zbog straha da bi varijanta Covid-19 pronađena u njima mogla da pređe na ljude.