Lula je tesno pobedio Bolsonara i ponovo osvojio mesto predsednika Brazila

Lula je tesno pobedio Bolsonara i ponovo osvojio mesto predsednika Brazila

Luis Inasio Lula da Silva u nedelju je tesno pobedio predsednika Žaira Bolsonara u drugom krugu izbora koji su označili zapanjujući povratak levog bivšeg predsednika i kraj brazilske najdesničarske vlade poslednjih decenija.

Vrhovni izborni sud proglasio je Lulu za sledećeg predsednika, sa 50,9 odsto glasova u poređenju sa 49,1 odsto za Bolsonara. Inauguracija 77-godišnjeg Lule zakazana je za 1. januar.

Glasanje je predstavljalo ukor za vatreni krajnje desničarski populizam Bolsonara, koji je izašao iz zadnje klupe Kongresa da stvori novu konzervativnu koaliciju, ali je izgubio podršku pošto je Brazil dobio jedan od najgorih smrtnih slučajeva od pandemije koronavirusa.

Lula je, u govoru u nedelju uveče, rekao da će ujediniti podeljenu zemlju i obezbediti da Brazilci „slože oružje koje nikada nije trebalo da bude uzeto u ruke“, dok je pozvao međunarodnu saradnju kako bi se očuvala prašuma Amazona i učinila globalna trgovina pravednijom.

„Vladaću za 215 miliona Brazilaca, a ne samo za one koji su glasali za mene“, rekao je Lula u svom predizbornom štabu. „Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedna zemlja, jedan narod, jedna velika nacija.

Lula je stigao na miting u Sao Paulu nešto posle 20:00. (11:00 GMT), mašući sa krova automobila. Ushićene pristalice u blizini avenije Paulista čekale su ga, skandirajući parole i pijući šampanjac.

Novoizabrani potpredsednik Geraldo Alkmin i saradnici u kampanji skakali su gore-dole uzvikujući: „Vreme je Jair, vreme je već da odemo“, na snimku koji kruži društvenim mrežama.

Bolsonaro, 67, koji je godinama iznosio neosnovane tvrdnje da je brazilski glasački sistem sklon prevari, u početku je ćutao o rezultatu. Prošle godine je otvoreno razgovarao o odbijanju da prihvati rezultate glasanja.

Izborne vlasti se spremaju da ospori ishod, rekli su izvori Rojtersu i izvršili bezbednosne pripreme u slučaju da njegove pristalice organizuju proteste. Dva sata nakon što su izborne vlasti proglasile Lulu za pobednika, Bolsonaro i njegova kampanja nisu dali javne izjave o ishodu.

Američki predsednik Džo Bajden čestitao je Luli na pobedi na „slobodnim, fer i kredibilnim izborima“, pridruživši se horu komplimenata evropskih i latinoameričkih lidera.

Njegova pobeda konsoliduje novu „ružičastu plimu“ u Latinskoj Americi, nakon značajnih levičarskih pobeda na izborima u Kolumbiji i Čileu, što odražava regionalnu političku promenu pre dve decenije koja je Lulu uvela na svetsku scenu.

Lula je obećao povratak državnom ekonomskom rastu i socijalnoj politici koja je pomogla milionima da se izvuku iz siromaštva kada je prethodno bio predsednik od 2003. do 2010. On takođe obećava da će se boriti protiv uništavanja prašume Amazonije, koja je sada na vrhuncu u 15 godina, i učiniti Brazil liderom u globalnim pregovorima o klimi.

„Bile su to četiri godine mržnje, negacije nauke“, Ana Valerija Dorija, 60, doktorka u Rio de Žaneiru koja je slavila uz piće. „Luli neće biti lako da upravlja podelom u ovoj zemlji. Ali za sada je to čista sreća.“

Bivši sindikalni vođa rođen u siromaštvu, Lula je organizovao štrajkove protiv brazilske vojne vlade 1970-ih. Njegovo predsedništvo u dva mandata obeležio je ekonomski procvat vođen robom i on je napustio funkciju sa rekordnom popularnošću.

Međutim, njegovu Radničku partiju kasnije je zahvatila duboka recesija i rekordni korupcionaški skandal koji ga je zatvorio na 19 meseci zbog osuda za podmićivanje, koje je prošle godine poništio Vrhovni sud.

U svom trećem mandatu, Lula će se suočiti sa sporom ekonomijom, strožim budžetskim ograničenjima i neprijateljskijim zakonodavstvom. Bolsonarovi saveznici čine najveći blok u Kongresu nakon što su ovomesečni opšti izbori otkrili trajnu snagu njegove konzervativne koalicije.