Uznemireni samoubilačkim napadom, Kina i Pakistan zajedno rade na istrazi

Uznemireni samoubilačkim napadom, Kina i Pakistan zajedno rade na istrazi

Bio je to napad od kojeg su se pakistanske vlasti plašile.

Visoko obrazovana žena bombaš samoubica ubila je u aprilu tri kineske učiteljice u Karačiju zajedno sa njihovim lokalnim vozačem, ciljajući državljane najvažnijeg partnera Pakistana i pokušavajući da potkopa odnos od kojeg u velikoj meri zavisi finansijski opstanak Islamabada.

Udarac je ugrozio glavni segment pekinške infrastrukturne inicijative Pojas i put, mrežu puteva, železnica, cevovoda i luka u Pakistanu vrednu 65 milijardi dolara koja će povezati Kinu sa Arapskim morem i pomoći Islamabadu da proširi i modernizuje svoju ekonomiju.

Separatisti iz ogromne, osiromašene pakistanske provincije Balučistan preuzeli su odgovornost za napad nakon što se mlada, obrazovana majka iz dobrostojeće porodice raznijela u napadu koji je snimljen CCTV-om i emitovan na lokalnim informativnim kanalima.

U video snimku na društvenim mrežama, separatisti su upozorili Kinu da napusti Pakistan ili se suoči sa daljim pokoljem.

Iako su od napada prošli meseci, pakistanske vlasti su i dalje duboko zabrinute.

„Napadi na kineske državljane i projekte u Pakistanu izazivaju ozbiljnu zabrinutost za vladu“, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova u izjavi Rojtersu prošle nedelje, dodajući da je vlada u aktivnoj potrazi za takvim militantnim grupama.

Nacionalna armija Baluča (BLA), zabranjena grupa koja je objavila video, deo je decenijama stare pobune koja obično cilja pakistanske snage bezbednosti.

Ali poslednjih godina BLA je napala kineske državljane, jer je, kako kaže, Peking ignorisao upozorenja da se ne sklapaju dogovori i sporazumi u vezi sa Beludžistanom.

Kina je uključena u velike rudarske i infrastrukturne projekte u provinciji bogatoj resursima, uključujući dubokovodnu luku Gvadar, sve deo kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC).

Na početku snimka maskirani revolveraš se obraća Kini. Govoreći na engleskom, on kaže: „Predsedniče Kine… još uvek imate vremena da izađete iz Beludžistana, inače ćete biti izvedeni iz Beludžistana na takav način da nikada nećete zaboraviti.

Ubrzo nakon toga, školska učiteljica Shari Haiat Baloch, 30, snimljena je kako šeta parkom sa svojim malim sinom i kćerkom, a kasnije se obraća kameri u borbenoj uniformi.

Nasmejana i smirena, 30-godišnjakinja zahvaljuje svojim kolegama separatističkim borcima iz Baloha što su joj dali „priliku“ da postane prva žena bombaš samoubica u pokretu.

Tim kineskih zvaničnika otputovao je u Pakistan kako bi pomogao u istrazi, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, što je znak ozbiljnosti koju Peking pridaje napadu. Poseta nije ranije prijavljivana.

Kineski zvaničnici podržali su pakistanske snage za borbu protiv terorizma u oblastima kao što su poboljšanje CCTV snimaka i preuzimanje podataka sa mobilnih telefona, saopštilo je ministarstvo.

Tim je otišao krajem avgusta nakon što je proveo skoro dva meseca tragajući po desetinama hiljada datoteka sa podacima, prema četiri pakistanska izvora direktno uključena u istragu. Tragovi koje su pronašli pomogli su pakistanskim vlastima da prihvate glavnog osumnjičenog za napad na univerzitet, koji je uhapšen u julu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na upite Rojtersa. Ona je ranije osudila napad 26. aprila i zatražila od Pakistana da kazni počinioce, zaštiti kineske građane i spreči da se takvi incidenti ponove.

Bezbednost interesa Pekinga u Pakistanu biće na dnevnom redu tokom posete pakistanskog premijera Šehbaza Šarifa Kini ove nedelje, gde će on biti jedan od prvih lidera koji će se sastati sa predsednikom Si Đinpingom nakon što je obezbedio treći mandat.

Hajat – nastavnica nauke koja je magistrirala zoologiju – planirala je da upiše drugi magistarski studij u vreme kada je detonirala eksploziv u svom rancu dok je minivan u kome su prolazila tri kineska učitelja, saopštila je policija.

Četiri zvaničnika uključena u istragu rekli su da su intervjui sa desetinama studenata, prijatelja i rođaka pokazali da je njen put ka radikalizaciji započeo na univerzitetu u glavnom gradu Beludžistana, Keti, preko Organizacije studenata Baluča (BSO).

„Možda će biti teško tačno znati šta ju je isprovociralo da se pridruži oružanoj borbi Beluha“, navodi se u izveštaju odeljenja za borbu protiv terorizma o Hajatu bez datuma koji je video Rojters.

„Međutim, ostala je član organizacije Baloch Students Organization Azad u svom studentskom životu“, navodi se.

Za razliku od šireg BSO-a, njegovu otcepljenu frakciju BSO Azad vlasti su zabranile koje je vide kao ekstremno krilo pokreta u kampusu Baloch.

Dva zvaničnika BSO koje je kontaktirao Rojters odbila su komentar.

BSO Azad je i dalje pod zemljom, a Rojters nije mogao da kontaktira nijednog od svojih viših lidera za komentar. BLA, takođe zabranjena organizacija, nije odgovorila na zahteve e-pošte za komentar.

Dva člana osoblja na Univerzitetu Keta potvrdila su Rojtersu da je Hajat bila aktivna u BSO Azad kada je tamo studirala zoologiju od 2011. do 2014. Odbili su da budu imenovani zbog osetljivosti teme.

Jedan od njih se prisetio da je čovek koji se Hajat kasnije udala, Habitan Baloch, bio vodeća ličnost u BSO Azad u to vreme.

Četiri zvaničnika su rekli da je još jedna uticajna figura u Hajatovom životu Karima Baloč, vodeća aktivistkinja Beluča koja se nalazila na BBC-jevoj listi od 100 inspirativnih i uticajnih žena 2016.

Karima se te godine preselila u Kanadu nakon što je rekla da je primila pretnje u Pakistanu. Njeno telo je pronađeno u vodama kod Toronta krajem 2020. godine, događaj za koji zvaničnici veruju da je Hajat podstakao da se pridruži militantima BLA.

Policija u Torontu saopštila je da veruje da Karimina smrt nije krivično delo.

Prema rečima dvojice pakistanskih istražitelja, u sklopu ispiranja mozga, supruga ubijenog bivšeg vođe BLA provela je vreme sa Hajatom i upoznala je sa porodicama ljudi koji su nestali ili čija su tela pronađena nakon što su nestali.

Na dan napada u Karačiju, zubar Habitan napisao je na Tviteru da „sija od ponosa“ zbog onoga što je njegova žena uradila.

Objava je od tada uklonjena, a pakistanske vlasti kažu da ne znaju gde se nalaze Habitan ili deca para. Rojters nije mogao da ga kontaktira preko njegovih profila na društvenim mrežama ili rođaka.

Hajatin otac, Mohamed Hajat, penzionisani državni službenik, rekao je za Rojters: „U našim porodicama svi pričaju o otporu, to je normalna stvar. Nikada nisam znao da bi ona ikada mogla da ima ekstremističke sklonosti“.

Nakon bombaškog napada, pakistanske agencije za sprovođenje zakona uhapsile su najmanje sedam baluških studenata širom zemlje za koje se sumnjalo da su umešani.

Svi su od tada pušteni, rekao je visoki zvaničnik za borbu protiv terorizma.

Pakistan već dugo krivi starog neprijatelja Indiju za podršku pobuni u Beludžistanu. Indija, koja je vodila ratove i sa Pakistanom i sa Kinom, poriče optužbe.

Četvorica zvaničnika rekli su da je kineska analiza podataka pomogla istražiteljima da dovedu do čoveka za koga kažu da je imao ključnu ulogu u koordinaciji napada u Karačiju.

Tata Buhš, 26-godišnji separatista Beluča, kojeg vlasti traže zbog sumnje da je umešan u prethodne napade na kineske mete, otputovao je iz Karačija u avganistanski grad Kandahar u decembru 2020, prema zvaničnicima.

Tamo je prošao obuku za pravljenje bombi i oružanu borbu i susreo se sa nekoliko vođa pobunjenika Beluča koji su u to vreme bili u susednom Avganistanu, dodali su zvaničnici.

Vladajući talibani u Avganistanu, koji su se u to vreme borili protiv sopstvenih pobunjenika protiv zapadnih snaga, odbili su da komentarišu Buhšove aktivnosti. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi njegovu navodnu ulogu u aprilskom bombaškom napadu.

Prema dva izvora, Bukhsh se vratio u Karači u julu 2021. i počeo da obrađuje nuklearnu elektranu KANUPP, koja se proširuje kineskom tehnologijom i ljudstvom i smatrana je potencijalnom metom za napad.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na pitanje o potencijalnom napadu KANUPP-a.

Kada se pokazalo da je objekat nepristupačan, operativac BLA je pozvao Bukhša da se sastane sa Habitanom, koji mu je saopštio da će nova meta biti kineski nastavnici na Univerzitetu u Karačiju, rekli su izvori uključeni u istragu.

Bukhsh se upisao na kurs engleskog jezika u kampusu pored univerziteta kako bi pratio njihovo svakodnevno kretanje.

Hajat je u januaru stigla u Karači iz Beludžistana, a ona i njen muž su se selili sa imanja na imanje tokom narednih nedelja dok su se pripremali za napad.

Prema zvaničnicima, 24. aprila, dva dana pre bombardovanja, Habitan i Buhš su napustili grad i otišli ​​u Beludžistan. Bukhsh se vratio u Karači ubrzo nakon što je napravio alibi da nije bio u gradu na dan napada.

Murtaza Vahab, savetnik pokrajinske vlade u Sindu čiji je glavni grad Karači, rekao je da je zajednički tim antiterorističkih i obaveštajnih agencija radio na različitim tragovima koji su rezultirali Bukhšovim hapšenjem u gradu u julu.

Policija je protiv Bukhša podigla optužnicu pred antiterorističkim sudom, rekao je za Rojters vladin tužilac Zulfikar Ali Mahar. On je u pritvoru, a još nema advokata. Rojters nije uspeo da ga kontaktira.

Bukhšu će se suditi po optužbama za terorizam za ubistvo kineskih državljana i pokretanje napada na interese države, rekao je Mahar i dodao: „Čekamo da nam sud odredi datum početka suđenja“.