Rastu gubici Boinga na programu Air Force One

Rastu gubici Boinga na programu Air Force One

VAŠINGTON – Boing je u sredu saopštio da će kompanija uzeti novu naknadu od 766 miliona dolara na osnovu svog ugovora iz 2018. godine za izgradnju dva nova američka predsednička aviona koji su se suočavali sa ponovljenim neuspesima, piše Rojters.

Izvršni direktor Boeinga Dejv Kalhun rekao je u sredu da su „kritičari bili u pravu“ što su osudili ugovor proizvođača aviona. Tada je predsednik Donald Tramp obezbedio obećanje Kalhunovog prethodnika Denisa Muilenburga da troškovi zamene Air Force One neće preći 4 milijarde dolara.

„Nismo dobili dovoljnu cenu“, rekao je Kalhun za CNBC, rekavši da je kompanija, dodajući da je „najveća greška“ na Air Force One „priroda fiksne cene“ ugovora.

Boing je ranije uračunao oko 1,1 milijardu dolara troškova za program od 2020. godine, a sada je ostvario gubitke od 1,9 milijardi dolara na programu od 4,3 milijarde dolara koji kasni i do tri godine.

Tramp je 2016. godine pozvao vladu da otkaže kupovinu Boeingovog novog Air Force One rekavši da je „smešno“ i preskupo.

Teški odbrambeni posao proizvođača aviona u sredu je zabeležio troškove od 2,8 milijardi dolara za brojne programe, uključujući Air Force One. U utorak je Rojters prvo izvestio da je Boeing imenovao višeg stručnjaka za rešavanje problema koji će pomoći da se preokrenu programi koji prave gubitke u svom odeljenju za odbranu, svemir i bezbednost (BDS).

Boeing 747-8 su dizajnirani da budu Bela kuća u vazduhu koja može da leti u najgorim bezbednosnim scenarijima, kao što je nuklearni rat, i modifikovani su vojnom avionikom, naprednim komunikacijama i sistemom samoodbrane i sada se očekuje da budu isporučeni. 2026. i 2027. godine.

Boeing je rekao da su gubici Air Force One „podstaknuti višim troškovima za uključivanje određenih tehničkih zahteva, povećanjem rada na fabričkim modifikacijama i inženjeringom podrške, kašnjenjima u rasporedu i višim troškovima dobavljača“.

Boing je upozorio da „preostaje rizik da bismo mogli da zabeležimo dodatne gubitke u budućim periodima“.

U junu, Kancelarija za odgovornost američke vlade (GAO) saopštila je da program Air Force One rizikuje dalje odlaganje, navodeći zategnuto tržište rada za mehaničare i niže stope bezbednosnih dozvola od očekivanih.

U izveštaju se takođe navodi potreba Boinga da pređe na alternativnog dobavljača za neke unutrašnje radove kao glavni rizik za raspored.

Glavni finansijski direktor Boeinga Brajan Vest rekao je da su pitanja stabilnosti rada za Air Force One „uveličana zbog zahteva za dobijanje bezbednosnih dozvola“.

Pentagon je u junu ukinuo šemu boje za Air Force One koju je predložio Tramp, nakon što je vojska utvrdila da će dizajn stvoriti previše toplote za predsednički avion.