Nakon Gap-a, i Adidas prekinuo ugovor sa Kanje Vestom

Nakon Gap-a, i Adidas prekinuo ugovor sa Kanje Vestom

Adidas je u utorak prekinuo svoje partnerstvo sa reperom i modnim dizajnerom Jeom nakon što je izrekao niz antisemitskih primedbi, potez koji je muzičara izbacio sa Forbsove liste svetskih milijardera, preneo je Rojters.

Predstavnici Je, ranije poznatog kao Kanje Vest, nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

„Adidas ne toleriše antisemitizam i bilo koju drugu vrstu govora mržnje“, saopštila je nemačka kompanija u utorak.

„Jeovi nedavni komentari i postupci bili su neprihvatljivi, mržnje i opasni, i krše vrednosti kompanije kao što su različitost i inkluzija, međusobno poštovanje i pravičnost“, navodi se u saopštenju.

Časopis Forbes je rekao da je završetak ugovora značio da se Jeova neto vrednost smanjila na 400 miliona dolara. Časopis je procenio njegov udeo u Adidas partnerstvu na 1,5 milijardi dolara.

Ostatak Jeovog bogatstva potiče od nekretnina, gotovine, njegovog muzičkog kataloga i 5% udela u firmi za oblikovanje kose, Skims, bivše žene Kim Kardašijan, navodi Forbs.

Za Adidas, prekid partnerstva i proizvodnje proizvoda sa brendom Jeezi, kao i zaustavljanje svih plaćanja Jeeziju i njegovim kompanijama, imaće „kratkoročni negativan uticaj“ do 250 miliona evra na neto prihod ovog godine, saopštila je kompanija.

Je se udvarao kontroverzama poslednjih meseci tako što je javno prekinuo velike korporativne veze i praveći ispade na društvenim mrežama protiv drugih poznatih ličnosti. Njegovi Tviter i Instagram nalozi su bili ograničeni, a platforme društvenih medija su uklonile neke od njegovih onlajn postova koje su korisnici osudili kao antisemitske.

U sada izbrisanim objavama na Instagramu ranije ove godine, višestruko nagrađivani Gremi umetnik optužio je Adidas i američku trgovinu odećom Gap Inc (GPS.N) da nisu uspeli da izgrade ugovorom obećane stalne prodavnice za proizvode iz njegove modne linije Jeezi.

Takođe je optužio Adidas da je ukrao njegove dizajne za sopstvene proizvode.

U utorak, Gap, koji je okončao svoje partnerstvo sa Je u septembru, rekao je da preduzima hitne korake da ukloni Jeezi Gap proizvode iz svojih prodavnica i da je zatvorio JeeziGap.com.

„Antisemitizam, rasizam i mržnja u bilo kom obliku su neoprostivi i ne tolerišu se u skladu sa našim vrednostima“, naveo je Gap u saopštenju.

Evropska modna kuća Balenciaga takođe je prekinula veze sa Jeom, prenose mediji.

„Saga o Je… naglašava važnost temeljne provere slavnih ličnosti i izbegavanja onih koji su previše kontroverzni ili nestabilni“, rekao je Nil Saunders, generalni direktor GlobalData.

Adidas je „preuzeo“ Jea od rivala Nike Inc 2013. kada je on pristao na novo dugoročno partnerstvo 2016. u onome što je kompanija tada nazvala „najznačajnijim partnerstvom stvorenim između ne-sportiste i sportskog brenda“.

Povezivanje je pomoglo nemačkom brendu da smanji jaz sa Nikeom na američkom tržištu.

Yeezi patike, koje koštaju između 200 i 700 dolara, generišu oko 1,5 milijardi evra godišnje prodaje za Adidas, čineći nešto više od 7% ukupnog prihoda, prema procenama Telsei Advisori Group.

Akcije Adidasa, koje su prošle nedelje smanjile svoje prognoze za celu godinu, pale su za 3,2%. Grupa je rekla da će pružiti više informacija u okviru svoje predstojeće objave o zaradi u trećem kvartalu 9. novembra.

Kanje Vest nastoji da prekine partnerstvo sa Gapom