Zelenski i Štajnmajer odobrili zajedničku izjavu

Zelenski i Štajnmajer odobrili zajedničku izjavu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer odobrili su zajedničku izjavu, izjavio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Štajnmajerom u Kijevu, preneo je Ukrinform.

„Danas smo gospodin predsednik i ja odobrili zajedničku izjavu predsednika po prvi put u istoriji naših bilateralnih odnosa. Ona, između ostalog, predviđa lično pokroviteljstvo gospodina predsednika Štajnmajera nad procesom obnove Černigovske oblasti“, rekao je Zelenski.

On je takođe napomenuo da je Štajnmajer danas posetio Černigovsku oblast.

„Dogovorili smo se da promovišemo razvoj naših odnosa ne samo na najvišem i vladinom nivou, već i na lokalnom nivou, što je veoma važno u kontekstu reforme decentralizacije u Ukrajini. Mreža ukrajinsko-nemačkog opštinskog partnerstva će dobiti predsedničko pokroviteljstvo“, rekao je Zelenski.

Pored toga, prema njegovim rečima, predsednici su razgovarali o finansijskoj i daljoj političkoj podršci Ukrajini, „fokusirajući se na pitanja obnove Ukrajine, koja je potrebna sada, posebno uoči zime, a ne samo strateški nakon završetka rata“.

„Zahvalan sam Nemačkoj na jasnoj poruci političkom i korporativnom svetu da su obnova Ukrajine i ulaganja u našu zemlju rekonstrukcija i razvoj buduće članice Evropske unije. Takođe sam zahvalan na spremnosti Nemačke da Nastavite da nam pomažete u održavanju energetske održivosti“, naglasio je Zelenski.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer doputovao je 25. oktobra u posetu Ukrajini.