Katarski lider o kritikama zbog Svetskog prvenstva

Katarski lider o kritikama zbog Svetskog prvenstva

Katar se suočio sa „kampanjom bez presedana“ kritika otkako je dobio kandidaturu za domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu sledećeg meseca, rekao je lider zemlje, emir šeik Tamim bin Hamad Al Tani.

On je te tvrdnje izneo u televizijskom govoru o politici, priznajući da su neke od ranih kritika koje je Katar dobio zapravo bile konstruktivne.

„U početku smo se pozabavili ovim pitanjem u dobroj nameri i čak smo smatrali da su neke kritike bile pozitivne i korisne, što nam je pomoglo da razvijemo naše aspekte koje treba da razvijemo“, rekao je on katarskom zakonodavnom veću.

„Ali ubrzo nam je postalo jasno da se kampanja nastavlja, širi i uključuje izmišljotine i dvostruke standarde, sve dok nije dostigla dozu žestine koja je, nažalost, postavila mnoga pitanja o pravim razlozima i motivima ove kampanje.

Rekao je da je Katar, otkako je osvojio „čast domaćina Svetskog prvenstva, bio podvrgnut kampanji bez presedana sa kojom se nijedna zemlja domaćin nikada nije suočila“.

Katar je dobio svoju ponudu za domaćina 2010. i bio je pod intenzivnom međunarodnom kontrolom zbog načina na koji se navodno odnosio prema radnicima migrantima koji su gradili stadion turnira, kao i zbog svojih restriktivnih lokalnih zakona o pitanjima kao što je homoseksualnost.

U ponedeljak se u izveštaju Human Rights Vatch-a navodi da su pripadnici katarske LGBTK+ zajednice bili pritvoreni i fizički zlostavljani od strane bezbednosnih službi prošlog meseca, što je vlada zemlje rekla da je „kategorički i nedvosmisleno lažno“.

Izveštaji su tvrdili da će Katar popustiti neke od svojih zakona za takmičenje, za koje se očekuje da će primiti oko 1,2 miliona posetilaca, a šeik Tamim je rekao da je gostovanje FIFA izložbe „odličan test za zemlju veličine Katara“.

„Prihvatili smo ovaj izazov iz naše vere u naš potencijal, mi Katarci, da se uhvatimo u koštac sa misijom i učinimo je uspešnom“, objasnio je on. „To je prvenstvo za sve, a njegov uspeh je uspeh za sve.

Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. počinje 20. novembra i trajaće do finala 18. decembra.

Francuska, šampion Svetskog prvenstva iz 2018. u Rusiji, će pokušati da uspešno odbrani krunu po prvi put u svojoj istoriji, dok drugi favoriti za podizanje trofeja uključuju Brazil, koji je osvojio turnir rekordnih pet puta.