Rusija obavestila SAD da će izvesti očekivane nuklearne vežbe

Rusija obavestila SAD da će izvesti očekivane nuklearne vežbe

VAŠINGTON – Rusija je obavestila Sjedinjene Države o svojim planovima za izvođenje godišnjih vežbi svojih nuklearnih snaga, saopštila je u utorak američka vlada, potez za koji Vašington kaže da smanjuje rizik od pogrešne procene u vreme „nepromišljenih„ Ruska nuklearna retorika, preneo je Rojters.

Sjedinjene Države su saopštile da očekuju od Rusije da izvrši probna lansiranja raketa tokom svojih godišnjih vežbi svojih strateških nuklearnih snaga „Grom“, napominjući da je u prošlosti ispaljivala interkontinentalne balističke rakete.

Prema novom START ugovoru, Rusija je obavezna da unapred obavesti o takvim lansiranjima raketa, kažu američki zvaničnici.

„SAD su obaveštene i, kao što smo ranije istakli, ovo je rutinska godišnja vežba Rusije“, saopštio je portparol brigadni general Vazduhoplovstva Patrik Rajder na brifingu za novinare.

Rajder je odbio da ponudi dodatne detalje.

Vežbe predstavljaju potencijalni izazov za Sjedinjene Države i njihove saveznike, pošto je ruski predsednik Vladimir Putin zamutio vodu o svojim namerama nakon što je otvoreno zapretio da će upotrebiti nuklearno oružje za odbranu Rusije u njenoj invaziji na Ukrajinu.

Rusija je u utorak takođe podnela tvrdnje Savetu bezbednosti UN da se Ukrajina sprema da upotrebi „prljavu bombu“ na sopstvenoj teritoriji, što su zapadni i ukrajinski zvaničnici odlučno odbacili kao dezinformaciju i izgovor za eskalaciju rata.

Zapadni zvaničnici su izrazili uverenje u svoju sposobnost da uoče razliku između ruske vežbe i bilo kakvog Putinovog poteza da ispuni svoje nuklearne pretnje.

U američkom Stejt departmentu, portparol Ned Prajs je naglasio važnost poštovanja takvih zahteva za obaveštavanje.

„Dok se Rusija bavi ničim izazvanom agresijom i bezobzirnom nuklearnom retorikom, ove mere obaveštavanja osiguravaju da nas ne iznenade i smanjuju rizik od pogrešne percepcije“, rekao je Prajs.

S obzirom da su ukrajinske snage napredovale u provinciju Herson koju je okupirala Rusija, preteći velikim porazom Moskve, ruski zvaničnici su u nedelju i ponedeljak telefonirali svojim zapadnim kolegama da im prenesu svoje navode o „prljavoj bombi“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da tvrdnje pokazuju da Moskva planira takav napad eksplozivnom napravom sa radioaktivnim materijalom i nastoji da okrivi Kijev.

Ali takođe kruže pitanja o tome da li bi Moskva mogla da upotrebi „taktičko“ nuklearno oružje nižeg učinka.

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je u utorak Moskvu da bi takav potez bio „neverovatno ozbiljna greška”.

„Ne garantujem vam da je to operacija lažne zastave, ne znamo. Ali to bi bila ozbiljna greška“, rekao je Bajden.