Izrael ima dokaze o upotrebi iranskih dronova u Ukrajini

Izrael ima dokaze o upotrebi iranskih dronova u Ukrajini

Izraelski predsednik Jicak Hercog predstaviće američkom predsedniku Džou Bajdenu obaveštajne podatke koji dokazuju da je Rusija rasporedila iranske kamikaze bespilotne letelice u Ukrajini tokom njegove posete Vašingtonu u utorak i sredu, prenosi Haarec.

Hercog će posebno obavestiti Bajdena da je izraelsko Ministarstvo odbrane otkrilo fragmente iranskih jurišnih dronova Shahed-136 u Ukrajini i da je poslednjih nedelja iransko oružje korišćeno protiv ukrajinskog civilnog stanovništva.

Izraelske obaveštajne službe su utvrdile da su fragmenti dronova pronađeni u Ukrajini identični po strukturi, veličini i broju sličnim dronovima raspoređenim tokom iranskih vojnih vežbi u decembru 2021.

Drugi dokazi sugerišu da dronovi oboreni u Ukrajini imaju motore slične onima koje je Iran prikazao na izložbi u oktobru 2014.

Sastanak predsednika SAD i Izraela u vezi sa iranskim oružjem u Ukrajini održaće se dan nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro kritikovao Izrael što Ukrajini ne daje odbrambenu vojnu opremu.

Kao što znate, Rusija u poslednje vreme masovno koristi dronove kamikaze za napade na Ukrajinu, koje stručnjaci identifikuju kao iranski Šahed-136, a ruske snage ih koriste pod imenom Geran. Teheran je više puta negirao transfer dronova Rusiji. Bela kuća smatra da su poricanja Irana lažna.

Šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba podneo je predsedniku predlog za prekid diplomatskih odnosa sa Iranom zbog ruske upotrebe iranskih dronova protiv Ukrajine.