FT: Boris Džonson lobira za Ukrajinu u SAD

FT: Boris Džonson lobira za Ukrajinu u SAD

Boris Džonson namerava da iskoristi svoju političku težinu kako bi osigurao da SAD ostanu u potpunosti posvećene pomoći Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije, objavio je u ponedeljak Fajnenšel tajms, pozivajući se na ljude bliske bivšem premijeru. Ovo dolazi nakon što su republikanci nagovestili da bi pomoć zemlji mogla biti obuzdana ako pobede na izborima na sredini mandata u novembru.

Džonson je dugo bio nepokolebljiv u pogledu podrške Kijevu. Bivši premijer sada želi da „provede više vremena u Vašingtonu kako bi lobirao za nastavak dvopartijske podrške SAD Ukrajini“.

Ovi planovi su možda postali hitniji nakon što je prošle nedelje lider manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti izjavio da bi republikanci mogli da pokušaju da smanje podršku Vašingtona Ukrajini ako pobede na izborima 8. novembra. Mekartijevi komentari su „šokirali“ ukrajinske zvaničnike, uključujući Dejvida Arakamiju, koji predvodi stranku predsednika Vladimira Zelenskog u parlamentu zemlje.

Džonson tek treba da dobije formalnu ulogu u vladi Velike Britanije. U ponedeljak je Riši Sunak, koji je sledećeg dana postao novi britanski premijer, napisao na Tviteru da se nada da će Džonson nastaviti „da doprinosi javnom životu u zemlji i inostranstvu“.

Navodi se da su neki zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva razgovarali o tome da li bi bivši premijer mogao da deluje kao britanski međunarodni izaslanik, potencijalno radeći na pomoći Ukrajini u njenim naporima za rekonstrukciju. Međutim, takve ideje očigledno još nisu dostigle fazu formalnog razmatranja.

Otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju krajem februara, SAD su najjači podržavalac Ukrajine, obezbeđujući Kijevu velike količine oružja, finansijskih sredstava i obaveštajnih podataka. Od sredine oktobra, Vašington je uložio oko 17,6 milijardi dolara u bezbednosnu pomoć Ukrajini, prema Stejt departmentu SAD.

Moskva je u više navrata kritikovala isporuke oružja, rekavši da one samo produžavaju borbe i povećavaju rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.