MKCK nema bezbednosne garancije da poseti ratne zarobljenike u Olenivki

MKCK nema bezbednosne garancije da poseti ratne zarobljenike u Olenivki

Tim od 11 članova osoblja Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) spreman je u Donjecku da poseti sve ratne zarobljenike koji se drže u toj oblasti, uključujući i kazneni objekat Olenivka, navodi se u saopštenju MKCK objavljenom u nedelju.

Kao što je navedeno, njihova misija bi bila da provere uslove interniranja i lečenja, isporuče osnovne zalihe i obezbede da ratni zarobljenici mogu da kontaktiraju svoje porodice.

„Naš tim je već mesecima spreman, ali do danas nema istovremeno ni minimalne bezbednosne garancije na terenu, ni lokalno ovlašćenje da izvrši posetu“, navodi se u saopštenju.

ICRS naglašava da još uvijek nemaju nesmetan i ponovljeni pristup ratnim zarobljenicima uprkos skoro osam mjeseci upornih zahtjeva da posjete sva mjesta pritvora i interniranja.

„Nikada nećemo prestati da zahtevamo pristup ratnim zarobljenicima dok ne budemo u mogućnosti da ih sve vidimo ne samo jednom, već više puta, gde god da se drže“, napominje MKCK.

Kako je saopšteno, u noći 29. jula došlo je do snažne eksplozije na teritoriji bivšeg kaznenog objekta broj 210 u mestu Olenivka, u zgradi u kojoj su bili smešteni ukrajinski ratni zarobljenici. Prema ruskoj strani, poginulo je oko 50 ukrajinskih branilaca, a više od 70 je teško povređeno. Ukrajinski vojnici, koji su pod garancijom međunarodnih organizacija napustili opkoljenu čeličanu Azovstal u Mariupolju kako bi ubuduće bili razmenjeni, zadržani su u kaznenom objektu u Olenivki.

Predsednik Zelenski je pozvao MKCK da deluje odlučnije i izvrši pritisak na Rusiju da joj se omogući pristup ukrajinskim zatvorenicima.

MKCK je saopštio da „dele frustraciju u vezi sa našim nedostatkom pristupa svim ratnim zarobljenicima u međunarodnom oružanom sukobu između Rusije i Ukrajine“. Organizacija je tražila hitan i nesmetan pristup svim ratnim zarobljenicima.