Mask nudi predlog za rešavanje tenzija između Kine i Tajvana

Mask nudi predlog za rešavanje tenzija između Kine i Tajvana

VAŠINGTON – Milijarder Ilon Mask, nekoliko dana nakon što je izneo mogući sporazum o okončanju rata između Rusije i Ukrajine koji je izazvao osudu u Ukrajini, sugerisao je da bi tenzije između Kine i Tajvana mogle da se reše predajom neke kontrole nad Tajvanom Pekingu, prenosi Rojters.

„Moja preporuka . . . bilo bi smisliti posebnu administrativnu zonu za Tajvan koja je razumno prijatna, verovatno neće sve usrećiti“, rekao je Musk, najbogatija osoba na svetu, za Fajnenšel tajms u intervjuu objavljenom u petak. Musk je to rekao kada su ga novine pitale o Kini, gde njegova kompanija za električne automobile Tesla upravlja velikom fabrikom u Šangaju.

Peking, koji kaže da je Tajvan pod demokratskom vladavinom jedna od njegovih provincija, dugo je obećao da će staviti Tajvan pod svoju kontrolu i nije isključio upotrebu sile za to. Tajvanska vlada snažno se protivi tvrdnjama Kine o suverenitetu i kaže da samo 23 miliona stanovnika ostrva može odlučiti o njegovoj budućnosti.

„I moguće je, i mislim da je verovatno, zapravo, da bi mogli da imaju blaži aranžman od Hongkonga“, rekao je Mask, prenele su novine.

Fabrika u Šangaju činila je oko polovinu Teslinih globalnih isporuka prošle godine. Musk je takođe rekao da je Kina tražila garancije da tamo neće ponuditi internet uslugu Starlink svoje raketne kompanije SpaceKs.

Musk je rekao da smatra da je sukob oko Tajvana neizbežan i upozorio je na njegov potencijalni uticaj ne samo na Teslu, već i na proizvođača iPhonea Apple Inc i širu ekonomiju. U intervjuu te primedbe nisu precizirane.

Ranije ove nedelje, Mask je predložio da Ukrajina trajno ustupi Krim Rusiji, da se održe novi referendumi pod pokroviteljstvom UN kako bi se utvrdila sudbina teritorije pod kontrolom Rusije i da Ukrajina pristane na neutralnost. Zamolio je korisnike Tvitera da izvagaju njegov plan, izazvavši oštre kritike od strane ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je predložio sopstvenu anketu na Tviteru: „Koji @elonmusk vam se više sviđa? Onaj ko podržava Ukrajinu (ili) onaj koji podržava Rusiju.