Politiko: EU pristala da uvede gornju granicu cena ruske nafte

Politiko: EU pristala da uvede gornju granicu cena ruske nafte

EU je postigla probni dogovor o uvođenju ograničenja cena na prodaju ruske nafte trećim zemljama, izvestio je u utorak Politico Europe pozivajući se na diplomatske izvore. Kipar, Grčka i Malta su bile zabrinute zbog potencijalnog uticaja na njihovu brodarsku industriju, ali su im navodno obećani ustupci.

Ograničenje cena deo je osme runde antiruskih sankcija, za koje se očekuje da će Brisel uvesti ove nedelje, navodeći kao razlog tekući sukob u Ukrajini.

Ambasadori EU postigli su dogovor u utorak i očekuju da u sredu odobre konačni tekst, preneo je Politiko pozivajući se na sedam diplomata – od kojih su svi želeli da ostanu anonimni. Detalji sankcija tek treba da budu potvrđeni u pisanoj formi, a postojala je „ograničena“ šansa da se dogovor još uvek rasplete, rekao je jedan izvor.

Tri mediteranske članice su navodno bile zabrinute zbog uticaja ove mere na njihov komercijalni brod, ali je Brisel ponudio „ustupke“ u vidu „sistema za praćenje“ koji bi predložio mere za ublažavanje uticaja embarga, u slučaju „značajnih gubitak poslovanja“ zbog prakse kao što je promena zastave komercijalnih plovila.

EU je već zabranila uvoz uglja iz Rusije, a embargo na naftu trebalo bi da stupi na snagu u decembru. Ograničenje cena ima za cilj da blokira moskovski izvoz nafte u treće zemlje koristeći brodove registrovane u EU, pošto je blok već sankcionisao sve ruske brodove.

U međuvremenu, Mađarska je saopštila da je obezbedila garancije da se gornja cena neće primenjivati na naftu koja se isporučuje cevovodima.

Antiruske mere koje su usvojile SAD i njihovi saveznici dovele su do skoka cene nafte, ostavljajući Rusiji više prihoda od izvoza nego pre embarga. Ograničenje cena koje je predložila G7 nastoji da to neutrališe. Prema predlogu, brodovi EU će odbiti da prevoze rusku naftu ako je cena iznad gornje granice, čija vrednost tek treba da se utvrdi.

Sankcije su takođe dovele do toga da se EU suočila sa ozbiljnom nestašicom energije. Međutim, lideri bloka su obećali da će podržavati Ukrajinu na neodređeno vreme i bez obzira na sve.

Moskva je jasno stavila do znanja da se neće pridržavati šeme ograničenja cena, a zamenik premijera Aleksandar Novak upozorio je da će Rusija jednostavno odbiti da prodaje gorivo zemljama koje žele da ga sprovedu ili se pridržavaju.