Šef IAEA posetiće Kijev i Moskvu sledeće nedelje

Šef IAEA posetiće Kijev i Moskvu sledeće nedelje

Nakon što je dobio informaciju o privođenju od strane ruskih snaga Ihora Murašova, generalnog direktora ukrajinske Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi planira da poseti Ukrajinu i Rusiju, saopštila je pres služba IAEA, prenosi Ukrinform.

„Takav pritvor bilo kog člana osoblja u elektrani bio bi izvor ozbiljne zabrinutosti sam po sebi, ali i zbog njegovog psihološkog uticaja i pritiska na ostalo osoblje – što je štetno po nuklearnu bezbednost i bezbednost“, rekao je Grosi.

Štaviše, generalni direktor ZNPP-a ima odgovornost da osigura nuklearnu sigurnost i sigurnost elektrane. On obezbeđuje da se sprovode sve operativne procedure elektrane, uključujući i one koje se odnose na nuklearnu bezbednost, radijacionu bezbednost operativnog osoblja i nuklearnu bezbednost. Pored toga, on aktivira i vodi odgovor na bilo koju nuklearnu vanrednu situaciju na licu mesta, navodi se u saopštenju IAEA.

„Njegovo odsustvo na dužnosti na ovaj način takođe ima neposredan i ozbiljan uticaj na donošenje odluka u obezbeđivanju bezbednosti i bezbednosti fabrike“, dodao je Grosi.

„Generalni direktor Grosi nastavlja svoje konsultacije i druge napore u cilju usaglašavanja i implementacije nuklearne sigurnosne i bezbednosne zone oko ZNPP što je pre moguće. Očekuje se da će sledeće nedelje otputovati u Kijev i Moskvu“, navodi se u izveštaju.

Kako je ranije preneo Ukrinform, ruski osvajači su u petak, 30. septembra, priveli generalnog direktora ZNPP Ihora Murašova na putu od fabrike do grada Enerhodara. Njegov auto je zaustavljen pre nego što su ga izvukli i odvezli vezanih očiju.

Trenutno nema proverenih informacija o tome gde se Murašov nalazi. Ukrajinska policija pokrenula je istragu o otmici zvaničnika.

Ruska strana rekla je IAEA u odgovoru na apel da se objasni hapšenje načelnika ZNPP Ihora Murašova da je on „privremeno pritvoren“.