UN: Pritvorenom Irancu dozvoljeno da napusti Iran

UN: Pritvorenom Irancu dozvoljeno da napusti Iran

UJEDINjENE NACIJE – 85-godišnjem Irancu koji je ranije radio za dečiju agenciju UN-a i koji je bio pritvoren u Iranu 2016. godine, dozvoljeno je da napusti zemlju radi lečenja u inostranstvu, saopštile su u subotu Ujedinjene nacije, prenosi Asošijejted pres.

Portparol UN Stefan Dužarik najavio je odlazak Bakera Namazija i rekao da je generalni sekretar Antonio Gutereš zahvalan što je mogao da ode nakon apela šefa UN iranskom predsedniku Ebrahimu Raisiju.

Dužarik je rekao da je generalni sekretar takođe zadovoljan što je Namazijev sin, Siamak Namazi, pušten iz pritvora.

Namazi, bivši predstavnik UNICEF-a, priveden je 2016. kada je otputovao u Teheran da vidi svog sina, biznismena uhapšenog u Iranu nekoliko meseci ranije. Obojica Namazija osuđena su u Iranu na 10 godina zatvora na osnovu, kako SAD i Ujedinjenih nacija navode, optužbi za izmišljenu špijunažu.

Bakeru Namaziju je 2018. odobren medicinski odmor, a kazna mu je kasnije preinačena na odsluženo vreme, ali mu iranske vlasti nisu dozvolile da napusti zemlju. Prošlog oktobra, podvrgnut je operaciji u Iranu kako bi uklonio blokadu u arteriji mozga koju su njegova porodica i pristalice opisali kao opasnu po život.

Siamak Namazi je ostao u zatvoru u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin.

Dužarik je rekao da će UN „nastaviti da se angažuju sa iranskim vlastima na nizu važnih pitanja, uključujući regionalnu situaciju, održivi razvoj i unapređenje i zaštitu ljudskih prava“.