Paja Patak slavi 90. rođendan

Paja Patak slavi 90. rođendan

Nespretan, temperamentan – i uglavnom baksuz, Paja Patak je 9. juna 1934. debitovao u kratkom crtanom filmu. Bio je to početak karijere koja traje do danas.

Volt Dizni ga je jednom nazvao „problematičnim detetom“ među glavnim likovima u koje spadaju i Pluton, Šilja i naravno Miki Maus.

Ali, na kraju se Paja najčešće pojavljivao u produkcijama. Patak koji ume da bude ponosan, ljut i arogantan, ali i neobično šarmantan – i skrušen kada povredi druge, među kojima su često bili sestrići Raja, Gaja i Vlaja.

Paja Patak (Donald Fauntleroy Duck), antropomorfizovana patka nerazumljivog govora koja nosi mornarsku odeću bez pantalona, na svet, odnosno bioskopsko platno, došao je 1934. godine u kratkom animiranom filmu „Mudra mala kokoška“ (The Smart Little Hen).

Prikazan je kao lik koji nije sklon radu i čini sve kako bi izbegao da pomogne majci u uzgoju kukuruza.

Nedugo zatim, Paja Patak se pojavio u kratkom filmu kao razdražljivi i prgavi protivnik simpatične Diznijeve zvezde Mikija Mausa – rivalstvo koje će trajati decenijama.

Tri godine kasnije, Paja Patak je prvi put preuzeo glavnu ulogu u kratkim animiranim filmovima poput „Don Donalda“, čija se radnja odvija u Meksiku i u kojem je publika upoznala njegovu veliku ljubav, Patu (Daisy Duck).

Nakon toga se pojavljuje u filmu „Moderni izumi“ (Modern Inventions), u kojem tvrdoglava patka očajava u svetu kojim upravljaju roboti.

Kasnije se Paja Patak pojavio u nekoliko igranih filmova, „Chips Ahoi“ (1956), „Mikijeva božićna pesma“ (Mickei’s Christmas Carol, 1983) i mjuzikl „Fantasia 2000“ (1999), nastavak Diznijevog klasika iz 1940. godine.

Godine 2004. Paja Patak je dobio svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih (Hollywood Walk of Fame). Time je krenuo stopama Mikija Mausa.

„Svojim šarmom i eksplozivnim izlivima besa, doneo je mnogo radosti i smeha ljudima širom sveta“, rekao je šef Diznija Majkl Ajzner u prisustvu Mikija, Plutona i Pate. Ni u svojoj 90. godini privlačnost ikone animiranog filma Paje Patka nije se smanjila.