Kralj Čarls III otkrio svoj prvi zvanični portret od krunisanja

Kralj Čarls III otkrio svoj prvi zvanični portret od krunisanja

Kralj Čarls III otkrio je prvi portret monarha završen otkako je preuzeo presto, živopisnu sliku koja ga prikazuje u jarko crvenoj uniformi velške garde na pozadini sličnih nijansi.

Slika koja je veća od života umetnika Džonatana Joa prikazuje kralja sa rukama sklopljenim na dršku mača i leptirom koji lebdi iznad njegovog desnog ramena. Čarls je prvi put pogledao platno u utorak u Bakingemskoj palati.

Jo je započeo portret više od godinu dana pre nego što je Čarls postao kralj, sedeći na imanju Hajgrouv tadašnjeg princa od Velsa u junu 2021. Poslednja sednica održana je novembra 2023. u Klarens Hausu, jednoj od kraljevih rezidencija u Londonu.

„Kada sam započeo ovaj projekat, Njegovo Veličanstvo Kralj je još uvek bio Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ od Velsa, i slično leptiru koji sam naslikao kako lebdi preko njegovog ramena, ovaj portret je evoluirao kako se uloga subjekta u našem javnom životu transformisala, “ rekao je Ieo.

Portret, koji je približno 8 1/2 sa 6 1/2 stopa, biće izložen u galeriji Philip Mold u Londonu od 16. maja do 14. juna. Od kraja avgusta, biće izložen u Drapers’ Hallu preko puta Grad.

Portret je naručen za proslavu Čarlsovih 50 godina kao člana kompanije Drapers’ Compani, koja je osnovana pre više od 600 godina kao trgovačko udruženje za trgovce vunom.

Filantropija je postala deo njihove misije i kompanija je sada telo koje daje grantove.