Istoričari kažu da su istraživači pogrešili: nije Maču Pikču, to je Huaina Pikču

Istoričari kažu da su istraživači pogrešili: nije Maču Pikču, to je Huaina Pikču

Maču Pikču u Peruu je star više od 600 godina, a ipak stručnjaci nastavljaju da uče nove stvari o legendarnom arheološkom nalazištu.

Prošle godine, istraživači su otkrili da je drevni grad Inka najmanje 30 godina stariji nego što se mislilo. Sada se ispostavilo da ga možda zovemo pogrešnim imenom.

Nedavni rad peruanskog istoričara Donata Amada Gonzalesa i američkog arheologa Brajana Bauera zaključuje da su Inke koje su izgradile grad za bekstvo u oblacima zapravo zvale Huaina Picchu – ili jednostavno samo Pikču – imenom vrha koji gleda na ruševine.

Izveštaj, objavljen u časopisu Navpa Pacha (Ñawpa Pacha): Journal of the Andean Studies, citira niz istorijskih izvora koji spominju nekada uspešan grad po zaboravljenim imenima.

Kada se američki istraživač Hiram Bingam prvi put popeo na citadelu 1911. i upitao kako se zove, izveštaj je otkrio, da mu je u početku rečeno da je poznata kao Huaina Picchu. Ali nekoliko dana kasnije, drugi vodič mu je rekao da se lokacija zove Maču Pikču.

Izgleda da se to ime zadržalo.

„Tačno je da u to vreme nije bio toliko poznat ljudima, ali postoji mnogo konkretnih dokaza koji sugerišu da oni koji su to znali nisu ga zvali Maču Pikču“, rekao je Amado Gonzales za NPR u telefonskom intervjuu na španskom. .

Još važnije, dodao je, istraživanje je zasnovano na vekovima dokumenata, uključujući neke od prvih mapa regiona, zemljišne evidencije, pa čak i Binghamove sopstvene beleške i pisma.

Istraživači pišu da je „u vreme Binghamove prve posete postojalo prvobitno nerazumevanje lokalnih toponima, koje se nekritički ponavljalo tokom prošlog veka“.

Zvanični španski zapis koji datira iz 1539. godine, samo sedam godina nakon osvajanja Perua, odnosi se na oblast zvanu Pikču. Drugi, datiran 1568. godine, posebno pominje istoimeni grad.

„Takođe imamo jasnu referencu na ‘drevni grad Inka Huaina Picchu’ iz dokumenta iz 1715. godine, a u mnogo ranijem dokumentu iz 1588. rečeno nam je da su razni stanovnici regije Vilkabamba hteli da se vrate u grad Huaina Picchu gde su nadali da će se vratiti svojoj veri“, navodi list.

Atlas objavljen 1904. — pre Binghamovog dolaska — takođe pominje ruševine grada Inka po imenu Huaina Picchu. „O tome zaista nema rasprave“, rekao je Amado Gonzales.

Ali to ne znači da se radi na promeni imena jedne od najpopularnijih turističkih destinacija u Južnoj Americi. Više od 7.000 stopa nadmorske visine u planinama Anda, Maču Pikču je označeno UNESCO-vom svetskom baštinom. Godinama je privlačio oko milion posetilaca godišnje (možda i previše) koji žele iz prve ruke da vide čuda Inka iz 15. veka.

„Inkama možda nije bio Maču Pikču, ali je svetu sada Maču Pikču“, rekao je Amado Gonzales.