Visoki savetnik Zelenskog podneo je ostavku

Visoki savetnik Zelenskog podneo je ostavku

Visoki savetnik ukrajinske vlade koji je pretio udarom na Krimski most saopštio je u ponedeljak da je odlučio da podnese ostavku.

„Dao sam ostavku na funkciju predsednika i Ministarstva unutrašnjih poslova. Detalji malo kasnije“, napisao je Viktor Andrusiv na svom Telegram kanalu. Bio je savetnik u oba vladina odeljenja.

On nije precizirao razloge za svoju odluku.

Andrusiv je ranije kritikovao planove ukrajinskih vlasti da smanje broj državnih službenika u zemlji.

On je ranije privukao veliku pažnju medija nakon što je rekao da će Krimski most, koji povezuje Rusiju sa poluostrvom preko Kerčkog moreuza, „definitivno biti uništen, samo je pitanje vremena“.

Andrusiv je rekao da Kijev ima neophodno oružje, ali će njegove oružane snage morati da napreduju do obale Azovskog mora pre nego što sprovedu takav plan.

Kremlj je odgovorio opisujući tu izjavu kao najavu terorističkog akta. Pres-sekretar Dmitrij Peskov rekao je da ove primedbe zahtevaju pravnu procenu i da mogu zahtevati kaznu.

Andrusiv je takođe odbacio mogućnost mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine. Prema njegovim rečima, takav ishod bi značio prednost jedne zemlje u odnosu na drugu. „Dok ova situacija ne dođe, nema smisla izmišljati scenarije“, objasnio je on.

Ranije je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao ukaze o otpuštanju pet diplomata, uključujući ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj Andrija Melnika, koji je postao kontroverzna ličnost nakon niza nedavnih izjava.

Nemački list Bild, pozivajući se na sopstvene izvore, navodi da je bivšem šefu diplomatske misije ponuđeno mesto zamenika ministra spoljnih poslova. Međutim, nije bilo zvanične potvrde.