Zeman: Za prelet NATO aviona tokom bombardovanja Srbije sam se namerno izvinio u Pragu

Zeman: Za prelet NATO aviona tokom bombardovanja Srbije sam se namerno izvinio u Pragu

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da je pre skoro dve godine namerno u Pragu, a ne Beogradu, izgovorio da se izvinjava što je Češka dala saglasnost za prelazak aviona NATO tokom bombardovanja Srbije.

Zeman je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, napomenuo da češki političari i mediji nisu napadali to što je rekao, piše Sputnjik.

Naglasio je da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje tzv. Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost daČeškaima ambasadora u Prištini.

Nažalost, politička situacija se promenila, konstatovao je Zeman.

„Takva je demokratija, pobedile su snage koje su priznaleKosovo, a ja nisam diktator već demokratski izabrani predsednik“, rekao je Zeman, odgovarajući na pitanje novinara da li žali što nije prošla inicijativa o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti i zašto EU osuđuje ruskog predsednika za narušavanje teritorijalnog integriteta, a kada je reč o narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije na to se ne obzazire.

Zeman je rekao da je, sa druge strane, u razgovoru sa predsednikom Srbije, pozdravio činjenicu da se Hašim Tačim nalazi već dve godine u istražnom pritvoru i da se pred tribunalom nalazi još jedan visoko rangirani predstavnik OVK koji je dobio 26 godina zatvora.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, kazao je da je nedavno imao video-razgovor sa kineskim predsednikom i da je tom prilikom rekao da bi Kina mogla da odigra ulogu u kreiranju mira, kao i da je to isto danas rekao i Vučiću.

Zeman je istakao da bi i Turska mogla da posreduje u tim razgovorima, koja je već bila značajna za postizanje sporazuma za izvoz žitarica.

„Nisam osudio samo bombardovanje Srbije već sam i javno svojevremeno osudio napuštanje Avganistana što je otvorilo prostor pobedi talibana i pobedi međunarodnog islamskom terorizma“, naveo je Zeman.

Češki predsednik je čestitao Srbiji na uspešnim ekonomskim rezultatima, što je postigla suficit u budžetu dok se mnoge zemlje pa i Češka bori sa deficitom.

„Želim da pomenem i značaj Češkog doma kroz koji je samo 1939. godine prošlo preko 2.000 Čeha koji su bežali od nacizma. Češki dom će ostati trajan spomen češko-srpske saradnje koji će se brinuti kako o ekonomskoj tako i kulturnoj saradnji. Na taj način ćemo napraviti nešto što je više nego značajno u politici i što vredi više od reči. Još jednom želim da zahvalim srpskom narodu na prijateljstvu kako 1938. godine tako i 1968. godine, i nadam se da će naše prijateljstvo da se nastavi i u budućnosti“, poručio je Zeman.