Ministar Žigmanov: Hitna potreba za zaustavljanjem negativnog trenda femicida u Srbiji

Ministar Žigmanov: Hitna potreba za zaustavljanjem negativnog trenda femicida u Srbiji

Danas, na otvaranju panel diskusije u sklopu kampanje „Stop femicidu“, ministar za ljudska i manjinska prava, Tomislav Žigmanov, istakao je ozbiljnost situacije nakon što je ove godine ubijeno 27 žena. Njegov apel bio je usmeren ka preduzimanju hitnih koraka kako bi se zaustavio ovaj negativan trend rodno zasnovanog nasilja.

Ministar Žigmanov naglasio je da je borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici jedan od prioriteta Vlade Srbije. „Važno je preduzeti odlučne korake kako bismo zaštitili naše građanke od nasilja i stvorili bezbedno okruženje za sve“, rekao je ministar na panelu.

Iako je Srbija već usvojila dobar zakonski okvir za sprečavanje nasilja u porodici, ministar Žigmanov ukazao je na potrebu za unapređenjem institucionalnog okvira i prakse. „Radimo na jačanju sistema kako bismo efikasnije odgovarali na izazove s kojima se suočavamo u oblasti rodno zasnovanog nasilja“, dodao je ministar.

Panel diskusija okupila je stručnjake, aktiviste i predstavnike vlasti kako bi zajednički razmotrili strategije i mere koje će doprineti zaustavljanju femicida u Srbiji. Ova inicijativa ima za cilj podizanje svesti i mobilizaciju zajednice kako bi se stvorilo društvo bez nasilja i pružila podrška žrtvama rodno zasnovanog nasilja.