Zabrinutost zbog novinara

Zabrinutost zbog novinara

Generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić i nemački ministar pravde Kristine Lambreht, čija zemlja predsedava Savetom ministara SE, zabrinute su zbog napada na novinare i ograničavanja medijskih sloboda u mnogim delovima Evrope.

„Pravo na slobodu izražavanja je deo Evropske konvencije o ljudskim pravima, na čije se poštovanje obavezalo svih 47 članica SE“, poručile su Marija Pejčinović Burić i Kristine Lambreht, navodeći da u demokratiji novinari imaju važnu ulogu u otkrivanju istine i utvrđivanju odgovornosti osoba na vlasti.

Mediji bi trebalo da imaju slobodu da istražuju i kritikuju odgovor vlasti na krizu u vreme pandemije, ali su mnogi novinari suočeni sa sve većim preprekama pri obavljanju svoje važne dužnosti tokom pandemije, navodi se u saopštenju, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode štampe.

„Svedoci smo rasta broja napada na novinare i pretnji tokom izveštavanja s demonstracija, što je neprihvatljivo. Važno je, više nego ikada, da novinari imaju mogućnost da izveštavaju slobodno i bezbedno“, poručile su Marija Pejčinović Burić i Kristine Lambreht.