Vučić najavljuje traženje rezolucije o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu

Vučić najavljuje traženje rezolucije o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija tražiti donošenje rezolucije koja će osuditi stradanje Srba od strane Nemaca u Drugom svetskom ratu, kao i od ustaša u logoru Jasenovac, kao odgovor na donošenje rezolucije o Srebrenici.

Vučić je istakao da će usvajanje rezolucije o Srebrenici otvoriti Pandorinu kutiju, a da je za Srbiju to veoma teško pitanje koje pokazuje odnos pojedinih u regionu prema njoj.

Dodao je da će Srbija, pored traženja rezolucije o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu, organizovati i veliki svesrpski Sabor 8. juna, na kojem će biti prisutna Sabor srpske crkve.

„Sabor je najšire telo kao što se mi okupljamo i ja molim, a to je moje mišljenje, a ne mora u toj formi vaša svetosti patrijarhu jer ćete vi to odlučiti zato što je to pitanje za svakoga od nas – za budućnost“, rekao je Vučić.

Ova najava dolazi u kontekstu napetih odnosa između Srbije i nekih susednih zemalja, posebno nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici, koja je izazvala burne reakcije u javnosti. Vučić je naglasio važnost jedinstva i zajedničkog delovanja u ovom kontekstu.