Vučić, Rama i Kovačevski ipak idu na samit u Briselu

Vučić, Rama i Kovačevski ipak idu na samit u Briselu

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitar Kovačevski doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit EU – Zapadni Balkan.

U današnjem razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, razmotrene su okolnosti vezane za učešće na predstojećem samitu EU – Zapadni Balkan, koji će se održati sutra u Briselu, saopšteno je iz kabineta predsednika.

„Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da ove tri zemlje dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima.

„Odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama“, saopšteno je iz Predsedništva. 

Edi Rama se oglasio na Tviteru. „Prisustvovaćemo sastanku Evropskog saveta. Neće se mnogo toga čuti o nama, ali ćemo tražiti da budemo saslušani kada je reč o ideji nov eevropske političke zajednice koju podržavamo, o Otvorenom Balkanu koji širi duh Evrope i o činjenici da smo taoci Bugarske koja pokušava da ga uništi“, naveo je Rama na Tviteru.

Dimitar Kovačevski je na Fejsbuku naveo da će, ako se ne obezbedi napredak procesa evropskih integracija, to biti ozbiljan problem i udar na kredibilitet Evropske unije na Balkanu.

Rekao je i da Severna Makedonija ima dokazane prijatelje u zemljama članicama EU: „To su zemlje koje gledaju u budućnost, za razliku od prošlosti, i od kojih mi, Albanija, ali i region imamo punu podršku u ispunjavanju strateškog cilja – clanstva u EU“. 

Lideri šest zemalja regiona pozvani su na sastanak sa čelnicima Evropskog saveta koji bi trebalo da bude održan sutra pre početka redovnog junskog samita Unije, na kojem će se razgovarati o proširenju. Na samitu za Srbiju neće biti otvaranja ni jednog klastera.