Vučić najavio mogućnost izlaska Srbije iz Saveta Evrope: To je jedna od opcija ako prime Kosovo

Vučić najavio mogućnost izlaska Srbije iz Saveta Evrope: To je jedna od opcija ako prime Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras kako je izlazak Srbije iz Saveta Evrope jedna od mogućnosti u slučaju da Kosovo bude primljeno u tu međunaordnu organizaciju.

„Vi idite sa tim pa ćemo onda videti da li će Srbija da ostaje ili ne u Savetu Evrope“, rekao je Vučić za TV Prva nakon što je ta organizacija potvrdila da će krajem marta na dnevnom redu biti Kosovo.

„To nećete saznati pre nego što ovo uradite (primite Kosovo u Savet Evrope), pa videćemo. Videćemo možda će vam se više svideti da imate Prištinu u Savetu Evrope nego da imate Beograd i Srbiju“, dodao je on u „Prvoj temi“.

Na pitanje voditeljke da je to jedna od opcija ukoliko Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, Vučić je još jednom potvrdio rekavši da je to svakako „jedna od mogućnosti“.

„To bi defakto bilo izbacivanje Srbije… Uvek smo imali slobodarski stav“, istakao je predsednik Srbije.

Podsetimo, Savet Evrope potvrdio je da će 27. marta, na sastanku Odbora za politiku i demokratiju Parlamentarne skupštine, na dnevnom redu biti izveštaj o Kosovu.

Kandidatura Prištine za članstvo u Savetu Evrope prihvaćena je na sednici 24. aprila prošle godine. Tada je kandidaturu Prištine podržalo 33 od ukupno 46 država članica SE. Sedam zemalja bilo je protiv, pet uzdržano, dok samo jedna nije glasala.