Vučević izražava zabrinutost u razgovoru sa nemačkim izaslanikom

Vučević izražava zabrinutost u razgovoru sa nemačkim izaslanikom

Ministar odbrane Miloš Vučević susreo se danas sa Mihaelom Rajfenštulom, izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savet Evrope, u Beogradu. Glavna tema razgovora bila je predložena rezolucija o Srebrenici, a Ministarstvo odbrane Srbije izrazilo je duboku zabrinutost zbog njenog potencijalnog uticaja na region.

Vučević je naglasio da Srbija traži da sponzori povuku ovaj predlog rezolucije kako bi se izbegla mogućnost produbljivanja podela unutar same Bosne i Hercegovine. Istakao je da, iako je Srbija javno osudila zločin u Srebrenici, podnošenje ove rezolucije može dovesti do daljeg podsticanja tenzija u regionu, budući da nema konsenzusa oko ovog veoma osetljivog pitanja.

Dodatno, ministar je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti glasanja za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, ocenjujući to kao ozbiljan presedan koji bi narušio suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Kao punopravna članica UN i Saveta Evrope, Srbija se protivi ovom koraku i smatra da bi to imalo negativne posledice po stabilnost regiona.

Sagovornici su se složili da su evrointegracije regiona i deeskalacija bezbednosnih prilika od zajedničkog interesa. Istakli su važnost saradnje i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te su izrazili očekivanje da će se odnosi između Srbije i Nemačke nastaviti jačati u budućnosti.

Ministar Vučević podsetio je da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma razvijeni, posebno u ekonomskoj sferi, i da Srbija ceni Nemačku kao značajnog partnera. Rajfenštel je potvrdio stabilnost saradnje dve zemlje i izrazio nadu da će ona biti dodatno unapređena u budućnosti.

Poseta ministra odbrane Nemačke Borisa Pistorijusa Beogradu u februaru ocenjena je kao uspešna, što dodatno potvrđuje kontinuiranu saradnju i dijalog između dve zemlje.