Voda se povlači posle poplava u lozničkom i šabačkom kraju, velika šteta u selu Katrga kod Čačka

Voda se povlači posle poplava u lozničkom i šabačkom kraju, velika šteta u selu Katrga kod Čačka

Nakon obilnih padavina i nevremena u lozničkom i šabačkom kraju, poplavljena su domaćinstva. Spasioci su evakuisali 24 osobe. Poplavljen je i suteren bolnice u Loznici. Zbog izlivanja vodotoka u požeškoj opštini u nekoliko mesnih zajednica pričininjena je velika šteta.

Gumene čizme i pumpe za izbacivanje vode iz dvorišta i podruma – takva je danas bila slika u lozničkom kraju . Dvorišta su bila pod vodom, kao i Urgentni centar. Situacija je tokom jutra stavljena pod kontrolu.

„Desilo se da smo mi imali oko 70 litara padavina po kvadratnom metru i kad imate toliku količinu vode teško je to odbraniti. Sada više nemamo ni jedan putni pravac koji nije prohodan“, kaže LJubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Zbog velike količine padavina problemi i u šabačkom kraju. Izlila se Dumača, a u Gornjoj Vranjskoj ima poplavljenih domaćinstava.

Od bujica na regionalnom putu u Gornjoj Vranjskoj teško je proći. Pod vodom je oko dvadesetak domaćinstava. Osamnaest osoba je iseljeno, beba od četiri meseca i jedna nepokretna osoba.

Na većem delu teritorije opštine Požega ima oštećenih puteva. Do ponoći je u prekidu bio i saobraćaj na pruzi Beograd-Bar.

„Jedan bujični potok iznad pruge je zapušio i sad smo ovde potopljeni. Više od 20 hektara oranica će morati da se seje“, kaže Branko Mihailović iz Glumča.

Vanredna situacija je na snazi u Vladimircima i u delu opština Užice, Požega, Beočin, Vrnjačka Banja i Boljevac. Zbog izlivanja vodotoka u čačanskom kraju najviše štete ima u selu Katrgi.

„Zahvalio bih se pravim domaćinima kojih nije mali broj u MZ Katrga koji se domaćinski odnose ne samo prema svojoj svojini nego i prema komšijama, pa čak i zajednički održavaju kanale“, kaže Bratislav Zečević, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku.

Od početka obilnih padavina, 26. maja, pripadnici Sektora za vanredne situacije imali su 72 intervencije i evakuisali su 38 osoba.