Varhelji predstavio izveštaj za Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana

Varhelji predstavio izveštaj za Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana

Komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio je u Briselu godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i evropskim integracijama.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji je predstavljajući Paket proširenja Unije u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu rekao da je Srbija potrebna Uniji kao iskren politički partner, kao i da treba da se uskladi sa njenom spoljnom politikom.

„Srbija nam treba kao iskren politički partner i saveznik koja deli s nama zajedničke vrednosti, bezbednost i prosperitet. U današnjem geopolitičkom kontekstu, jasno je da Srbija treba više da radi da bi se uskladila sa spoljnom politikom Unije uključujući sankcije protiv Rusije“, rekao je Varhelji.

On je istakao da je EU najveći srpski politički i ekonomski partner i „mi hoćemo da se Srbija nosi sa svojim izazovima uključujući i oblast energetske bezbednosti“.

Varhelji je dodao da je Srbija nastavila da radi na reformama za put ka Uniji uključujući tu i vladavinu prava.

Srbija, rekao je, treba naročito da izmeni zakonodavstvo koje je neophodno da se primene ustavne promene u praksi u predviđenom roku.

Komisija ocenjuje da ima napretka u borbi protiv korupcije u Srbiji. „Očekujemo više napora u slobodi izražavanja i osobito primena akcijskog plana za medije“, izjavio je Varhelji.

Kako je ranije javio dopisnik RTS-a iz Brisela, u izveštaju se konstatuje da je Srbija postigla „određeni napredak“ u pravosuđu, borbi protiv korupcije i ekonomskim kriterijumima, dok je usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom značajno opala u odnosu na prošlu godinu.

Tokom debate u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu u Briselu, Varhelji je rekao da Srbija u poslednje vreme pravi ustupke u dijalogu sa Prištinom i naveo kao primer dogovor o ličnim kartama koji je postignut letos.

„To je bio zaista veliki napredak u dijalogu“, ocenio je Varhelji i dodao da su se, sa druge strane, iz Prištine videle unilateralne akcije kosovske vlade.

On je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika Lukasa Mandle iz Austrije zašto u izveštaju Komisije piše da Priština treba više da se angažuje u dijalogu sa Srbijom, ako je, kako tvrdi, Beograd taj koji blokira Prištinu.

„Mislim da je važno da se obe strane angažuju i da na kraju dijalog donese rezultat“, odgovorio je Varhelji.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da se od Srbije očekuje da brzo formira vladu i da produži sa reformama kao i usklađivanje sa spoljnom politikom Unije i sa sankcijama.

Bilčik je rekao da se puno govori o tome da je Srbija pod velikim pritiskom da donese neke odluke, ali je dodao da je Srbija donela jasnu odluku kada je aplicirala za članstvo u Evropskoj uniji i da se od Beograda očekuje da se ponaša u skladu sa tim.

On je rekao da mu je drago što u novoj Skupštini ima pluralizma i što će Srbija da produži međuparlamentarni dijalog sa Evropskim parlamentom.

Na tvrdnje nekih poslanika da vladavina prava u Srbiji nazaduje, Varhelji je bio izričit da Srbija ne nazaduje i da to stoji u izveštaju. „Srbija produžava da napreduje u sudskim reformama i naš zaključak je da nema nazadovanja nego napretka“, istakao je Varhelji.