UV indikatori postavljeni u školama

UV indikatori postavljeni u školama

Leti, uz vremensku prognozu, uvek pratimo i koliko je UV zračenje. Mnoge škole dobile su specijalne merače UV zračenja. Znaju li deca čemu služe ti merači i zašto je UV zračenje opasno? Šta kada zasvetli lampica, da li je to signal da se ne ide u dvorište na veliki odmor, da moraju da se zaštite i kako?

Skloni se, zaštiti se, bezbedno je – zahvaljujući UV indikatoru, đaci Osnovne škole „Laza Kostić“na Novom Beogradu u svakom trenutku znaju koliki je indeks UV zračenja. Kad zasvetli jedna od tri lampice, za njih je to znak.

„Znači mi da znam kako da se ponašam po suncu, da znam kad je vruće, da treba da stavim neku kapu, da se mažem kremom i da ne izgorim pre svega“, rekao je Stefan Traljić, učenik OŠ „Laza Kostić“.

Miloš Đerdinov, učenik OŠ „Laza Kostić“ kaže da UV indikator izgleda kao semafor i da se na osnovu njega zna kada može na sunce a kad ne.

„Senzor, odnosno indikator zračenja, količine zračenja se nalazi na vrhu zgrade, a sam semafor smo postavili u centralnom holu škole, gde je najveća frekventnost učenika, gde se oni najviše i druže i gde je najveća mogućnost da se informišu o samom zračenju, količini zračenja“, objasnila je Dubravka Tomić, direktorka OŠ „Laza Kostić“.

Kada na indikatoru zasvetli crvena lampica znači da je UV indeks najviši i da dečja koža može da izgori za manje od pet minuta.

„To je nama već znak da ostanemo u zatvorenom prostoru, to i učenici znaju, eventualno ako je završena nastava se što pre upute ka kućama, odnosno da nose zaštitnu opremu“, napomenula je Tomićeva.

Crvenilo, pege, fleke, samo su neke od posledica izlaganja suncu. Ponekad posledice mogu da budu mnogo ozbiljnije – rak kože.

„Negde do puberteta treba jako voditi računa o tome da se na suncu ne izgori. Znači oni koji do puberteta, četiri do pet puta izgore suncu oni imaju mogućnost da u zreloj dobi dobiju neki od maligniteta kože ili da imaju neki od težih posledica izlaganja suncu“, napomenuo je dr Aleksandar Adamović, direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

Iskustvo pokazuje da je od 10 do 17 časova indeks UV zračenja najjači, zato je važno zaštititi kožu. Odgovarajuća garderoba, zaštitni faktor, šešir ili kačket, sve će pomoći. Ove indikatore za sada imaju 52 škole u Srbiji, a ideja kampanje „Zaštita za sve“ je da ih dobiju – baš sve. Jer koža je organ koji sve pamti, upozoravaju dermatolozi.