Krizni štab doneo odluku o ukidanju kovid propusnica od subote

Krizni štab doneo odluku o ukidanju kovid propusnica od subote

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je odluku o ukidaju kovid propusnica, izjavila je članica štaba i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Kovid propusnice uvedene su 23. oktobra prošle godine i najpre su važile posle 22 časa, da bi sa porastom broja novozaraženih njihovo važenje bilo produženo pa su primenjivane od 20 časova.

Lekari koji su članovi Kriznog štaba tražili su da propusnice važe 24 sata, ali taj predlog nikada nije prihvaćen.

Kako je rekla Kisić Tepavčević, zadržava se preporuka za nošenje maski u zatvorenim prostorima, a ukida se ograničenje broja ljudi u zatvorenom.

“Kada je u pitanju izolacija obolelih, ona je i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera prema bolesniku, koja uključuje izolaciju od sedam dana, po potrebi duže”, kazala je ona medijima nakon sednice Kriznog štaba.

Sve mere za putnike u međunarodnom saobraćaju ostaju na snazi, pa je i dalje potreban dokaz o vakcinaciji, odgovarajući test ili dokaz o preležanoj bolesti za ulazak u Srbiju.

Preporučuju se dodatne, četvrte buster doze vakcine za starije od 18 godina, pet meseci nakon prve buster doze, a na prvom mestu osobama koje pripadaju rizičnim grupama.