Udruženja preuzela dokumentaciju o Rio Tintu u Vladi Srbije

Udruženja preuzela dokumentaciju o Rio Tintu u Vladi Srbije

Predstavnici Ekološkog ustanka i udruženja „Ne damo Jadar“ preuzeli su u Vladi Srbije dokumentaciju u vezi sa projektom „Rio Tinta“ u Srbiji nakon odluke države da ukine uredbu o prostornom planu projekta „Jadar“.

Oni su dokumentaciju u jednom primerku preuzeli na pisarnici Vlade Srbije posle poziva premijerke Ane Brnabić svim zainteresovanim ekološkim organizacijama da preuzmu dokumentaciju o Rio Tintu.

Jedan od osnivača Ekološkog ustanka Danijela Nestorović rekla je novinarima da je dokumentacija obimna i da ima 38 stavki koja sadrže, pre svega, rešenja Ministarstva rudarstva i energetike od 2004.godine, kao i elaborati, uredbe o utvrđivanju prostornog plana, sporazum između vlade SR Jugoslavije i Ujedinjenog Kraljevstva…

Istakla je da je ispunjen prvi i osnovni zahtev ekoloških udruženja o poništenju Uredbe o prostornom planu projekta „Jadar“, ali da nije objavljeno obrazloženje o poništenju Uredbe o prostornom planu niti odluka o rasformiranju Radne grupe za projekat Jadar.

Na pitanje novinara da li je stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je da treba videti šta piše u dokumentaciji koju su preuzeli i u obrazloženju Uredbe o ukidanju prostornog plana.

Na pitanje da li će Ekološki ustanak tražiti trajnu zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji, što je zatražila inicijativa „Kreni promeni“, Jovanović je rekao da to mora da bude zajednička odluka i da se vara svako ko misli da je sam „isterao Rio Tinto“ i da sve što radi Savo Manojlović, radi i Ekološki ustanak.

Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ rekao je da će predstavnici te organizacije u ponedeljak razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić i da se njihovo glavno pitanje odnosi na bušotine u dolini Jadra i njihovu sanaciju, kao i na to ko će platiti štetu načinjenu u tom kraju.

Na konstataciju novinara da je premijerka rekla da su svi zahtevi ekoloških pokreta ispunjeni i da više nemaju šta da traže, Kokanović je rekao da će biti gotovo kada se, kako kaže, saniraju bušotine, kada Rio Tinto ode iz Srbije i kada država otkupi od Rio Tinta zemlju koju su joj prodali meštani Jadra.

„Nama nije bitno samo da ode Rio Tinto, nego da niko nikada ne dođe da rudari po našem kraju i da se trajno stavi zabrana eksploatacije litijuma i bora na teritorije Srbije“, rekao je Kokanović.

Najavio je će sutra u Loznici biti održan protest u 14 časova, kojem će se pridružiti i aktivisti iz Beograda i drugih gradova, ali da neće biti blokade puteva.