Poplave na jugu Srbije, vanredno u više opština i gradova

Poplave na jugu Srbije, vanredno u više opština i gradova

Zbog obilnih kiša koje su proteklih dana padale na jugu Srbije, poplavljena su brojna domaćinstva i oranice, a vanredna situacija je proglasena u Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Nišu.

Poplave su pogodile i Kosovo i Metohiju, a Kancelarija Vlade Srbije za KiM najavila je da će uputiti pomoć porodicama pogođenim tom nepogodom.

Zbog obilnih padavina vanredne odbrane od poplava

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na Vodnim jedinicama „Južna Morava- Vranje“ i „Nišava-Niš“, saopšteno je sinoć iz JVP „Srbijavode“.

Usled tendencije rasta nivoa vodostaja i zasićenosti tla redovna odbrana od poplava proglašena je na Vodnoj jedinici „Nišava- Niš, Dimitrovgrad“ i na Vodnoj jedinici „Ibar- Kraljevo, Novi Pazar“, sektor M.12.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je da će na Limu vodostaji biti u porastu u naredna 24 časa i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava. Na gornjem toku Južne Morave i Nišave vodostaji će biti u porastu u naredna 24 časa sa dostizanjem i prevazilaženjem redovne odbrane od poplava kod Niša, Aleksinca i Mojsinja.