Tajvan optužuje Kinu za preterivanje sa snimcima ostrva

Tajvan optužuje Kinu za preterivanje sa snimcima ostrva

TAJPEJ – Tajvan je u utorak optužio Kinu za preterivanje i „trikove” ​​nakon što je kineska vojska objavila snimke strateški lociranih ostrva Pengu gde se nalazi velika tajvanska vazdušna baza, prenosi Rojters.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan svoju teritoriju, izvela je vojne vežbe oko ostrva ovog meseca nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, koju je u nedelju i ponedeljak pratilo pet američkih poslanika.

Kineska vojna jedinica odgovorna za područje uz Tajvan, Istočna pozorišna komanda Narodne oslobodilačke armije, objavila je u ponedeljak video snimak ostrva Penghu, koji je očigledno snimio avion kineskih vazdušnih snaga u blizini.

Zamenik načelnika štaba tajvanskog vazduhoplovstva za operacije Tung Pei-lun rekao je novinarima u Tajpeju da je reč o kineskom informativnom ratu, iako je rekao da nema komentar o tome ko je snimio video.

„Kina je koristila preterane trikove kognitivnog ratovanja da pokaže koliko je bliska Penghuu – što nije tačno“, rekao je Tung.

Tajvansko ministarstvo odbrane je u ponedeljak, u ažuriranju aktivnosti kineskih vazdušnih snaga u blizini Tajvana, pokazalo na mapi da su najbliža kineska letelica Pengu tog dana bila četiri lovca J-16.

Borci su prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza – obično nezvaničnu barijeru između dve strane – ali su ostali bliže kineskoj obali nego Penghu, pokazala je mapa.

Tung je rekao da Tajvan u realnom vremenu „shvaća“ šta se dešava na nebu i da kineski avioni rade severno i jugozapadno od Tajvana i preko srednje linije.

„Odgovaraju i vazduhoplovne snage i kopnene PVO snage.

Penghu je blizu jugozapadne obale Tajvana, za razliku od ostrva Kinmen i Macu pod kontrolom Tajvana koja se nalaze odmah pored kineske obale.

Penghu je popularna letnja turistička destinacija zbog svojih plaža, grebena i morskih plodova.