Skelet tiranosaurusa-Reksa na aukciji u Švajcarskoj

Skelet tiranosaurusa-Reksa na aukciji u Švajcarskoj

Skelet tiranosaurusa-Reksa star 67 miliona godina biće na aukciji u Švajcarskoj sledećeg meseca, što će biti prva takva prodaja u Evropi, saopštila je u subotu aukcijska kuća.

Kostur nazvan Triniti će 18. aprila pasti na čekić u Cirihu, saopštila je aukcijska kuća Koller.

Visoka 3,9 metara u vazduhu, Triniti je procenjena na između šest do osam miliona švajcarskih franaka (6,1-8,1 miliona evra), prema katalogu aukcije.

Ali Kristijan Link, zadužen za prirodnjačke memorabilije u Koleru, rekao je za AFP da veruje da je to „veoma niska procena“.

Triniti je „jedan od najspektakularnijih skeleta T-Reka koji postoji, dobro očuvan i briljantno restauriran fosil“, saopštila je aukcijska kuća.

Prodaja bi označila „prvi put u Evropi i tek treći put u svetu (da) će na aukciji biti ponuđen skelet čitavog dinosaurusa T-Rek izuzetnog kvaliteta“.

Koler je ukazao na studiju iz 2021. u naučnom časopisu Nature koja pokazuje da su samo 32 skeleta odraslih T-Reka — jednog od najvećih kopnenih predatora koji je ikada hodao Zemljom — pronađena širom sveta.

Skelet Triniti se sastoji od koštanog materijala od tri T-Rek primerka.

Iskopani su između 2008. i 2013. iz formacija Hell Creek i Lance Creek u Montani i Vajomingu u Sjedinjenim Državama, navodi se u aukcijskom katalogu.

Ova dva sajta su poznata po otkrićima još dva značajna skeleta T-Rek-a koji su otišli ​​na aukciju: Sju je 1997. godine otišla pod čekić za 8,4 miliona dolara, a Sten, koji je na Christie’s-u uzeo svetski rekord od 31,8 miliona dolara, u 2020.

Prošle godine, Christie’s je povukao još jedan kostur T-Reka — takođe iskopan iz Montane — nekoliko dana pre nego što je otišao na aukciju u Hong Kongu, nakon što su navodno podignute sumnje u vezi sa delovima skeleta.

Link je rekao da Koler namerava da bude otvoren i transparentan u vezi sa poreklom kostiju koje čine Triniti.

Nešto više od polovine koštanog materijala u skeletu potiče od tri primerka Tiranozaurusa, rekao je on.

U međuvremenu, Trinitijeva lobanja je „neverovatno dobro očuvana“ i potiče od jednog primerka T-Reksa, kaže Koler.

Skelet je obezbedio „privatnik“ i prebačen je u devet velikih sanduka u Švajcarsku, na ponovno sastavljanje, rekao je Link.

Aukcijska prodaja skeleta dinosaurusa i drugih fosila iznosila je desetine miliona dolara poslednjih godina, ali stručnjaci upozoravaju da bi trgovina mogla biti štetna za nauku stavljanjem primeraka u privatne ruke i van domašaja istraživača.

Koler je primetio da su „retki skeleti odraslih T-Rek primeraka koji su otkopani skoro svi sada u institucionalnim kolekcijama“.

„Aukcija u Cirihu je stoga izuzetna prilika da se nabavi takav fosil najvišeg kvaliteta“, navodi se u saopštenju.

Link je takođe rekao da bi voleo da vidi muzej koji je ugrabio Triniti, dodajući da je nekoliko njih već izrazilo interesovanje.

Skelet će biti zvezda na aukciji koja će predstavljati niz drugih retkih fosila, kao i stenu od 2,145 kilograma koja je „među najvećim marsovskim meteoritima ikada pronađenim na zemlji“, navodi se u katalogu.