Svakog dana u Srbiji tri žene dobiju dijagnozu raka jajnika

Svakog dana u Srbiji tri žene dobiju dijagnozu raka jajnika

Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog karcinoma, već jedanaestu godinu za redom obeležava se u Srbiji, ove godine pod sloganom “Sreća, pazi snima se”. U našoj zemlji godišnje od ovog karcinoma oboli oko 800 žena, dok 450 žena izgubi bitku zbog ove bolesti. Praktično, svakoga dana tri žene dobiju dijagnozu raka jajnika, a jedna premine.

U cilju borbe protiv ove razočaravajuće statistike, važno je što ranije otkrivanje bolesti i svesnost simptoma, pravovremena dijagnostika i optimalno lečenje. Na žalost ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti. Zato se ne sme propustiti nijedna mogućnost poboljšanja ishoda lečenja i preživljavanja kroz pravovremeno i optimalno lečenje.

Centralna tema ovogodišnjeg Svetskog dana borbe protiv raka jajnika je sreća. Šta je za nas sreća? Šta je sreća za ženu koja je bolesna ili kojoj je neko blizak bolestan? Šta je sreća za žene obolele od raka jajnika? Sreća u lečenju, sreća izvan bolesti? Kako da srećnih trenutaka bude i tokom bolesti? Kako da sreće ima više nego danas? To su sve pitanja koja su otvorena na konferenciji, uz podršku psihoterapeuta, lekara i samih pacijenata.

„Ove godine naš događaj nema uobičajenu formu. Pre svega, pričali smo o sreći. O jednoj neobičnoj sreći, našoj sreći. Na nju, čak i mi onkološke pacijentkinje, imamo neograničeno pravo. Ne može to na odloženo, sreće nema naknadno na Youtube kanalima ili društvenim mrežama. Mora odmah, mora sada, mora uživo. Jer, ni borba ni život nemaju reprizne termine“, objašnjava Selena Ribić iz Udruženja pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice „Progovori“, koja se i sama pre četiri godine uspešno izborila sa rakom jajnika.