Šta je pirola – nova varijanta kovida i koji su simptomi?

Šta je pirola – nova varijanta kovida i koji su simptomi?

Novu varijantu korona virusa, poznatiju kao pirola, odnosno BA.2.86, karakterišu brojne mutacije u odnosu na ranije varijante virusa. Pirola predstavlja nešto očekivano za korona viruse i neke druge respiratorne viruse, ocenjuje epidemiolog Predrag Đurić za portal N1.

„Samo pojedine zemlje imaju adakvatan sistem epidemiološkog i laboratorijskog nadzora koji omogućavaju detektovanje nove varijante u ovom trenutku“, objašnjava epidemiolog Predrag Đurić.

Do kraja avgusta ova varijanta korona virusa identifikovana je u Danskoj, Švedskoj, Južnoj Africi, Portugalu, Kanadi, Velikoj Britaniji, Tajlandu i Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, pirola je, prema rečima epidemiologa, identifikovana u malom broju slučajeva koji ne mogu da ukažu na realnu rasprostranjenost ove varijante koja je sigurno prisutna i u drugim zemljama.

„Ipak, smatra se da je u SAD nova varijanta činila manje od jednog porcenta svih slučajeva infekcije kovidom tokom poslednje dve nedelje u avgustu“, kaže epidemiolog Predrag Đurić.

Za sada, poznate razlike u odnosu na prethodne varijante virusa su one u genomu, kao posledica brojnih mutacija, kaže sagovornik N1.

„Druge razlike kao što su zaraznost, način prenošenja, simptomi, težina kliničke slike, nivo zaštite postojećim imunitetom za sada nisu poznate i o njima, ukoliko postoje, znaćemo više tokom predstojećih nedelja“, ističe Đurić.

Prema njegovim rečima, podaci koji trenutno postoje ukazuju da nema razlike u prenošenju nove varijante u odnosu na prethodne.

„Neka najnovija istraživanja u Kini i Švedskoj ukazuju da je ova nova varijanta manje zarazna, ali još uvek je suviše rano izvlačiti zaključke o pravoj prirodi prenošenja i zaraznosti nove varijante“, objašnjava epidemiolog.

Podsećamo, Svetska zdravstvena organizacija označila je BA.2.86 kao „varijantu pod nadzorom“, što znači da zemlje treba da prate i izveštavaju o mutacijama koje otkriju.

Kako objašnjava doktor, kod do sada registrovanih slučajeva oboljenja izazvanog novom varijantom, čini se da nema razlike u simptomima u odnosu na ranije varijante.

„Ipak, zbog malog broja detektovanih slučajeva još je suviše rano za donošenje konačnog zaključka“, kaže epidemiolog.

Oblici prevencije su isti – a to je vakcinacija protiv kovida.

Epidemiolog savetuje da osobe koje imaju bilo kakve simptome respiratorne infekcije kao što su curenje nosa, kašalj, kijanje, bol u grlu i slično trebalo bi da ostanu kod kuće i da izbegavaju kontakte.