Srbija želi da sazove Savet bezbednosti UN zbog evra na Kosovu

Srbija želi da sazove Savet bezbednosti UN zbog evra na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2. februara da će tražiti hitan sastanak Saveta bezbednosti UN na kojem bi se razgovaralo o eskalaciji sa Kosovom zbog njegove odluke da uvede evro u severnim oblastima sa pretežno srpskim stanovništvom.

Vučić je u obraćanju naciji rekao da zabrana srpskog dinara na Kosovu ima za cilj „etničko čišćenje“ delimično definisane zemlje. On je ovaj potez Prištine nazvao „zločinačkim udarom“ prema Srbima.

Prema njegovim rečima, Srbija će pronaći način na koji će kosovski Srbi nastaviti da primaju penzije i plate u srpskim dinarima.

„Ljudi su uplašeni, stoje u redovima da dođu do novca. U ponedeljak (5. februara) nastavićemo da isporučujemo novac preko ovlašćenog i licenciranog prevoznika. Verujem da će zapadni partneri održati reč i pokušati da se bori za osnovna prava srpskog stanovništva na Kosovu“, dodao je on.

Vučić je pojasnio da će Srbija u ponedeljak uputiti zvaničan zahtev za hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

Vlada Kosova je od 1. februara zabranila bankama i drugim finansijskim institucijama u oblastima naseljenim Srbima da koriste dinar. Ali nakon pritiska međunarodnih partnera koji su strahovali od eskalacije, ovaj događaj je odložen na neodređeno vreme.

Evropska unija i Sjedinjene Države vrše pritisak na Prištinu i Beograd da ispoštuju sporazume koje su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti postigli prošlog februara i marta.