Srbija razočarana mogućom prodajom američkih protivtenkovskih projektila Kosovu

Srbija razočarana mogućom prodajom američkih protivtenkovskih projektila Kosovu

Sjedinjene Države su dale zeleno svetlo za prodaju protivtenkovskih raketa „Džavelin“ i prateće opreme Kosovu, a odluka je izazvala izraženo razočaranje u Srbiji. Ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, preneo je vest predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je u razgovoru sa američkim ambasadorom istakao duboko nezadovoljstvo.

Američki Stejt department je potvrdio da je odobrio moguću prodaju 246 projektila i prateće opreme Kosovu, procenjujući vrednost transakcije na 75 miliona dolara. Ova odluka usledila je nakon što je Kosovo uputilo zvaničan zahtev za nabavku ovog vojnog materijala. U saopštenju, Biro za političko-vojna pitanja američkog Stejt departmenta ističe da će predložena prodaja poboljšati bezbednost evropskog partnera, Kosovo, koje ima značajnu ulogu u političkoj i ekonomskoj stabilnosti regiona.

Međutim, reakcija Srbije bila je oštra. Predsednik Vučić naglasio je da je očuvanje mira u regionu od suštinskog značaja i da će Srbija nastaviti odgovorno delovati kako bi doprinela stabilnosti na Balkanu. Ova prodaja oružja dolazi u kontekstu već povećane napetosti u regionu, gde je Srbija premještala svoje trupe duž granice sa Kosovom, što je izazvalo zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

Raketni sistem „Džavelin“ je već korišćen u konfliktnim područjima, a sada će Kosovo dobiti pristup ovom sofisticiranom oružju. S druge strane, Kosovo je već ojačalo svoje vojne kapacitete nabavkom turskih dronova i protivtenkovskih projektila, što je izazvalo nezadovoljstvo u Beogradu.