Vakcina „Sputnjik“ sa Torlaka od danas u upotrebi širom Srbije

Vakcina „Sputnjik“ sa Torlaka od danas u upotrebi širom Srbije

Vakcine „Sputnjik Ve“ proizvedene na Institutu „Torlak“ u Beogradu danas su dobile dozvolu za upotrebu od nacionalnog regulatora Agencije za lekove i medicinska sredstva, potvrdio je za „Tanjug“ ministar u Vladi Srbije Nenad Popović.

„To znači da će vakcine sputnjik ve ‘mejd in Srbija’ od danas početi da se koriste na vakcinalnim punktovima širom Srbije“, rekao je Popović, koji je i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

Istakao je da je do sada na Institutu Torlak proizvedeno blizu 1,5 miliona doza vakcina „sputnjik“, a da će do kraja godine biti proizvedeno najmanje četiri miliona doza.

„Kada nadležni organi procene da u Srbiji imamo dovoljno ruske vakcine za sopstvene potrebe, državno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Vučićem, doneće odluku o izvozu vakcine ‘sputnjik’. Srbija je danas dovoljno snažna da pomaže drugim zemljama u okruženju i Evropi“, rekao je Popović.

Podsetio je da je proizvodnja vakcine „Sputnjik“ na Institutu Torlak započela u junu ove godine, kada su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin zajednički označili početak proizvodnje u Srbiji.

Srbija je, dodaje, prva i jedina zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu „Sputnjik“.