Sindikat radnika EPS-a: Ili sastanak sa Brnabić i Đedović ili obustava rada

Sindikat radnika EPS-a: Ili sastanak sa Brnabić i Đedović ili obustava rada

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) uputio je danas pisma premijerki Ani Brnabić i ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović u kome traže hitan sastanak na kojem bi razgovarali o promeni pravne forme preduzeća i svim posledicama koje iz toga proističu. Naglašavaju da je za njih, predlog novog osnivačkog akta preduzeća koje je resorno ministarstvo poslalo Nadzornom odboru na usvajanje, apsolutno neprihvatljiv.

Podsećajući da im se obraćaju kao socijalni partner i potpisnik kolektivnog ugovora za JP EPS, Sindikat je Brnabić i Đedović ukazao da „namera ministarstva da snabdevanje građana i malih kupaca više ne bude delatnost od opšteg interesa, kao i predlog da pretežna delatnost preduzeća bude samo proizvodnja električne energije bez pominjanja trgovine električnom energijom koja uključuje i snabdevanje, govori o jasnoj nameri da se JP EPS u budućnosti ograniči samo na proizvodnju električne energije i da u potpunosti zavisi od trgovaca električnom energijom“.

Za Sindikat radnika EPS-a neprihvatljiv je i predlog da u upravljanju preduzećem zaposleni nemaju svog predstavnika što bi, kako kažu, bio presedan u dugoj istoriji JP EPS.

Zbog toga zahtevaju sastanak u najkraćem roku na kojem bi razgovarali na temu promene pravne forme preduzeća i o svim posledicama koje iz toga proističu, kao i o ostalim temama koje se pre svega tiču budućnosti zapsolenih i samog JP EPS.

Ukoliko se i ovaj put ogluše o njihov zahtev, spremni su na sve vidove sindikalne borbe, uključujući i generalnu obustavu rada, navodi se u pismu Brnabić i Đedović koje je potpisao  predsednik Glavnog odbora Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević.