Šarl Mišel poziva lidere EU da prisustvuju samitu

Šarl Mišel poziva lidere EU da prisustvuju samitu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je pozivno pismo članovima Saveta uoči njihovog sastanka u Briselu 23-24. juna 2022. godine, za koje Mišel veruje da bi moglo da bude od velikog značaja za evropsku integraciju Ukrajine.

Pismo je objavljeno na veb stranici Saveta, prenosi Ukrinform.

„Povratkom rata u Evropu, preduzeli smo akciju bez presedana, projektujući geopolitički uticaj EU. Sada moramo da preduzmemo dalje korake da ojačamo bezbednost i stabilnost našeg kontinenta. Ovo će biti glavni fokus našeg sastanka Evropskog saveta od 23. do 24. juna. Sada je vreme da se prizna da budućnost Ukrajine, Moldavije i Gruzije leži u EU. Pozvaću vas da Ukrajini i Moldaviji dodelite status kandidata. Paralelno, nastavićemo da pružamo Ukrajini snažnu humanitarnu, vojnu, ekonomsku i finansijsku podršku“, navodi se u pismu.

Zapadni Balkan je važan za EU, a EU je važna za Zapadni Balkan, rekao je Mišel i dodao da EU stoga mora da ponovo pokrene proces proširenja i unapredi integraciju naših zapadnobalkanskih partnera. „Sastaćemo se sa njima pre našeg formalnog Evropskog saveta“, napisao je on.

„Posledice rata osećaju se daleko izvan našeg regiona. Rusija naoružava zalihe hrane, krade žito, blokira luke i pretvara ukrajinska poljoprivredna zemljišta u bojna polja. Ovo utiče na mnoge zemlje, posebno u Africi, rizikujući glad i političku i društvenu nestabilnost. Nadovezujući se na naše napore da pomognemo Ukrajini da izvozi svoje žito, razgovaraćemo o daljim merama za rešavanje ovih pitanja“, navodi se u pismu.

Mišel je napomenuo da je Konferencija o budućnosti Evrope uključila evropske građane i dala predloge u cilju poboljšanja funkcionisanja naše Unije. Trenutna situacija zahteva detaljnu diskusiju tokom Evro samita, u prisustvu predsednika Evropske centralne banke i predsednika Evrogrupe.

Kako je ranije preneo Ukrinform, Evropska komisija je 17. juna dala mišljenje o zahtevima Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU. Prema mišljenju, koje će Evropski savet razmatrati 23-24. juna, Ukrajina i Moldavija su dobile evropsku perspektivu i preporuku za dobijanje statusa kandidata, uz niz zadataka koji tek treba da budu ispunjeni. U ovoj fazi, Gruzija je dobila samo evropsku perspektivu, što je kao takvo priznanje jasnog puta zemlje ka evropskim integracijama.