SAD: Kosovo i Srbija mogu da reše problem do septembra

SAD: Kosovo i Srbija mogu da reše problem do septembra

Pomoćnik američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izrazio je na brifingu u petak nadu da će strane moći da reše nesuglasice do septembra, kada bi trebalo da ponovo stupe na snagu nova pravila za ulazak Srba na Kosovo, prenosi „Evropska istina“.

„Ne bih rekao da je to samo odlaganje. To je prilika da se stvori dugoročno rešenje koje će doprineti regionalnoj integraciji i regionalnoj stabilnosti… Mislim da će nam ovaj mesec dati neke mogućnosti da napredujemo po širim pitanjima dijalog, ne samo po pitanju registarskih tablica“, naglasio je Eskobar.

On je ponovio da SAD dugoročno podržavaju članstvo i Srbije i delimično priznatog Kosova u Evropskoj uniji, kao i primenu ranije postignutih sporazuma, koji bi trebalo da razreše protivrečnosti između zemalja.

Sledeće nedelje ili dve nedelje kasnije u Briselu će biti važna diskusija o ovom pitanju, kao i o načinima daljeg razvoja“, dodao je predstavnik američkog Stejt departmenta.

Kosovska vlada je u noći 1. avgusta, nakon sastanka sa američkim ambasadorom Džefrijem Govenijeom, odložila nova pravila za 1. septembar.